Încă o înțelegere între UE și SUA: importul de carne de vită fără hormoni

Încă o înțelegere între UE și SUA: importul de carne de vită fără hormoni

În general, nu public informații pe blog despre acorduri la nivel european pe aspecte comerciale. Este o politică largă, europeană, cu numeroase implicații. Dar aduc în discuție această noutate, deoarece există o impresie generală la nivelul percepției publice că relațiile dintre Uniunea Europeană și Statele Unite se deteriorează. Sunt însă și exemple de succes de cooperare.

Uniunea Europeană și Statele Unite au ajuns la un acord privind importul de carne de vită fără hormoni. Comisia Europeană a ajuns la un acord de principiu cu Statele Unite și alte țări furnizoarea asupra faptului că 35.000 de tone din cota există de import în UE pentru carnea de vită fără hormoni va fi alocată Statelor Unite, fazată pe șapte ani, restul de 10.000 de tone fiind alocate celorlalți furnizori care se califică.

Conform Comisiei Europene, acest acord este în acord cu reglementările Organizației Mondiale a Comerțului, urmând a fi transmisă propunerea de act juridic către Consiliul UE și către Parlamentul European pentru a fi aprobate, astfel încât să fie încheiat oficial acest acord cu Statele Unite.

Pe baza unor memorandumuri de înțelegere, Uniunea Europeană și Statele Unite își rezolvă cu caracter temporar o dispută pe care o duc în Organizația Mondială a Comerțului privind utilizarea anumitor hormoni de creștere în producția de carne de vită. Inițiat în 2009, memorandumul a fost revizuit în 2014, iar în 2016, cu instalarea președintelui Donald J. Trump la Casa Albă, partea americană a solicitat revizuirea acordului. Așa s-a ajuns la noi negocieri, într-un context mai larg al negocierilor comerciale dintre UE și SUA, menținând în același timp standardele europene de calitate.

Relațiile comerciale bilaterale dintre Uniunea Europeană și Statele Unite se ridică la o valoarea de un trilion de dolari. Cele două părți formează împreună mai bine de jumătate din PIB-ul global.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *