Înapoi în politica activă (sau aproape activă)

Înapoi în politica activă (sau aproape activă)

Am publicat informații despre episodul din februarie când renunțasem la activitatea într-un partid politic, însă am revenit asupra deciziei din câteva motive:

  1. Aș fi continuat activitatea politică într-un cadru neafiliat, adică aș fi continuat să am o atitudine critică față de actuala guvernare și, inclusiv, față de actuala opoziție, prin diferite comentarii;
  2. Preferințele mele electorale și, mai larg, politice sunt cunoscute, vizibile atât din conținutul materialelor publicate în timp, cât și din discuțiile avute cu mai multe persoane; desigur, pot fi criticate și sunt criticabile.

Dar am revenit și din alte motive, pe care le voi prezenta în continuare pe scurt.

I. Lumea fuge de politică și de politica din România, însă fără să conștientizeze faptul că fără o implicare constantă drepturile și libertățile câștigate sau accesul la un anumit nivel de bunăstare se vor pierde.

De aici rezultatul este simplu: fuga din țară în timp ce corabia intră la apă. Sigur, există varianta scăpării și reconstrucției în altă parte, dar decizia personală este să nu fac acest lucru. Există soluții de politici publice inteligente pentru rezolvarea tuturor problemelor, problema este că sunt puțini cei care pot rezista unor interese sau care le pot aduce pe agenda publică. În lipsa unor acțiuni în interes public, vedem cum drumurile se distrug, licitațiile sunt trucate, spațiul public este prins în non-subiecte ș.a.m.d.

Mai mult, se găsește cineva care să se implice în locul tău, în cazul în care nu dorești să devii activ în politică. Și, mai mult ca sigur, din alte motive se va implica.

2. Polarizarea spațiului public, știrile false și lipsa moderației vin cu mai o influență crescândă, limitând dialogul, negocierea și discursul constructiv. 

Am văzut aceste tendințe în ultimii ani și se pare că politicienii generației a treia de după Revoluție au uitat care este scopul politicii. Noroc cu o societate civilă mai abilă și cu autoritățile anticorupție, căci altfel ne-am întoarce la dezastrul creat de cei din a doua generație.

Mișcările sociale dau semnale de alarmă, însă nu vor rezolva problemele care au nevoie de soluții politice, soluții care, în primul rând, au nevoie de conștientizare. Când România își crește diaspora cu a doua viteză după Siria, unde are loc unul dintre cele mai teribile războaie civile, sigur lipsește conștientizarea problemelor reale.

Cu sprijinul rețelelor sociale și bulelor partizane, polarizarea politică redevine normalitate. Dacă ne uităm în istoria ideii de „război civil”, vom vedea că au existat perioade în istoria umanității în care prin „război civil” se înțelegea tocmai această polarizare și, ca rezultat, aceasta a avut decăderea unor republicii, imperii, națiuni și alte entități politice.

3. Mediul politic s-a retras într-o bulă paralelă cu realitatea socială, transformând politica într-o confruntare de clanuri cu interese private.

Elitele s-au retras din cetate, dar pretind că o reprezintă. Putem să ne vedem câte dintre acestea mai folosesc serviciile publice pe care acestea promit că le apără și repară? Să vedem câte dintre acestea mai au curajul să meargă în spitalele din țară, să își ducă copiii în școlile și universitățile din România, să folosească transportul public despre care comentează pe Facebook? Nu prea multe.

De altfel, este tragic că foști președinți și prim-miniștri preferă să facă niște banale operații la Istanbul sau Viena, în timp ce fondurile publice dedicate îmbunătățirii calității serviciilor din spitale sunt șifonate prin firme care livrează comisioane unor politicieni și partide.

Mass-media este complice la invenția unor subiecte irelevante, denunțate de puțini, în timp ce aleșii locali, județeni și naționali merg printre alegători doar în campanie.


Dincolo de posibila etichetare ca „populist” prin enumerarea acestor motive, acestea reflectă realitatea. Opiniile sunt personale și nu reflectă implicit viziunea vreunei organizații din care fac parte.

Între 8 și 10 septembrie 2017, voi participa la școala de vară a Organizației de Tineret a Partidului Mișcarea Populară. Are ca motto „re:fresh politics” și va avea o serie de sesiuni privind politica internă a partidului și viziunea politică a acestuia. 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *