Înaltul Reprezentant în vizită în Iran pentru a discuta Acordul nuclear

Înaltul Reprezentant în vizită în Iran pentru a discuta Acordul nuclear

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene Josep Borrell se va afla în perioada 3-4 februarie 2020 în Teheran, unde se va întâlni cu președintele Republicii Islamice a Iranului, Hassan Rouhani, cu președintele Parlamentului, Ali Larijani, și cu ministrul Afacerilor Externe, Javad Zarif, pentru a discuta situația regională într-un dialog politic cu partenerii regionali.

Josep Borrell se bucură de un larg mandate din partea miniștrilor de externe din UE în privința dialogului cu partenerii regionali ai UE, pentru sprijinirea dezescaladării tensiunilor actuale și pentru identificarea unor soluții politice la crizele actuale. Întâlnirea reprezintă o oporunitate pentru a discuta perspectivele cooperării bilaterale. Principala temă este Acordul nuclear iranian, semnat în 2015, dar din care SUA s-a retras după alegerea lui Donald Trump ca președinte, moment în care a început o spirală a dezangajării în privința respectării promisiunilor din partea părților americane și iraniene.

Cele mai multe crize din regiunea Orientului Mijlociu privesc Iranul, iar în ianuarie au avut câteva evenimente cu un impact global – neutralizarea generalului Suleimani de către Statele Unite, doborârea accidentală lângă Teheran a unui avion de pasageri de către armata iraniană, noi sancțiuni din partea SUA asupra Iranului, declanșarea mecanismului de soluționare a disputelor din cadrul Acordului nuclear, printre altele.

Acordul nuclear iranian este principala problemă a europenilor, Uniunea Europeană angajându-se că va depune eforturi pentru menținerea acordului prin care Iranul a fost încetinit în procesul de dobândire a armei nucleare, în principal prin sprijin economic. Acest sprijin este îngreunat considerabil de sancțiunile americane.

În ianuarie 2020, la presiunea Statelor Unite,  Marea Britanie, Franța și Germania au anunțat activarea mecanismului de soluționare a disputelor, după ce reprezentanții iranieni au precizat că nu se vor mai conforma cu unele limite stabilite de Acord privind îmbogățirea uraniului. Teheranul acuză partenerii din cadrul Acordului că nu își respectă angajamentele luate. În acest moment, acest mecanism poate readuce Republica Islamică a Iranului pe calea conformării cu prevederile Acordului sau poate trimite dosarul iranian către Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.

Mecanismul de soluționare a disputelor poate duce la restabilirea tuturor sancțiunilor care au fost retrase de către Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, în variant în care dosarul negociat mai bine de zece ani va ajunge din nou la Consiliul de Securitate, moment care, potrivit părții iraniene, înseamnă eșecul definitiv al Acordului nuclear Iranian din 2015.

imagine: European Union, 2020; sursă: EC – Audiovisual Service

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *