În 2 decenii, resursele de apă dulce au scăzut cu 20%/persoană

În 2 decenii, resursele de apă dulce au scăzut cu 20%

În doar două decenii, resursele de apă dulce disponibile la nivel global au scăzut cu aproximativ 20%/persoană. FAO atrage atenția într-un raport global publicat recent asupra deficitelor și chiar a lipsei de apă. În nordul Africii și Asia de Vest, scăcerea este chiar de 30% în perioada amintită.

Evident, nu putem spune că nu ne preocupă această temă, căci însăși existența noastră depinde apă. Avem nevoie de apă pentru a o consuma, dar și pentru a face rost de alimentele de care avem nevoie, avem nevoie de apă pentru susținerea unor comunități și pentru a asigura sigurața alimentară. În același timp, ne remarcăm distrugând munții, pădurile, râurile, lacurile și ecosistemele acvifere, dacă ne uităm la problemele pe care le putem vedea la câteva zeci de minute de orice oraș din țară. Alimentația, industria, energia și serviciile depind de apă.

Câteva date transmise de organizația preocupată de alimentație și agricultură arată anvergura necazurilor cauzate de apă. 3,2 miliarde de oammeni locuiesc în zone agricole cu deficite de apă mare și foarte mari, dintre care 1,2 milioane (cei mai mulți în Asia de Sud, dar și în Asia de Sud-Est) sunt în zone cu constrângeri în privința apei.

Există și soluții.

Raportul indică unele dintre acestea, ținând cont de diferite dimensiuni: creșterea nivelului de conștientizarea, contabilizarea și auditarea apei în mod transparent; o mai bun utilizare a apei de ploaie acolo unde există, inclusiv prin tehnici de capturarea și conservare a apei;  investiții în sisteme de irigații sustenabile pentru îmbunătățirea productivității apei; garantarea accesului și alocării echitabile a apei; investiții în metode de utilizare neconsumatoare și în surse neconvenționale de apă precum refolosirea și desalinarea; garantarea necesarului de apă pentru fluxurile ambientale care să asigure funcțiile ecosistemice.

Pentru cei care nu au timp, FAO face un rezumat vizual al punctelor cheie din raport aici. Raportul privind starea alimentației și agriculturii în 2020 este disponibil aici. O serie de sugestii de priorități pentru îmbunătățirea managementului apei în agricultură se găsesc la pagina 121.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *