Impeachment – un detaliu evitat

Impeachment – un detaliu evitat

Procedura de destituire a președintelui Donald J. Trump este în progres. Acum, este stadiul audierilor martorilor în Camera Reprezentanților, fiind generate în fiecare reacții la nivel international, având în vedere economia Statelor Unite și natura scandalului. Audierile sunt publice, rămân și înregistrate online și în arhive, dacă cineva dorește să vadă cum se desfășoară.

După încercarea de fugă de audieri și de orice discuție despre impeachment, Donald Trump oferă câteva semnale că ar putea să răspundă înainte a ajunge în Senat și la formularea acuzațiilor, oferind o serie de răspunsuri în scris. De precizat că până în acest moment, în pofida procedurilor în parallel din mai multe comisii din Camera Reprezentanților, Trump este nevinovat.

Detaliul evitat în toată discuția despre impeachment este dinamica politică. Ambele părți, atât Donald Trump, cât și susținătorii destituirii, au ca interes comun prelungirea dezbaterii pe această temă până în pragul alegerilor prezidențiale. Mai este aproape un an până la acel moment, iar procedura de destituire favorizează competitorii electorali ai actualului președinte.

Mai mult, o agendă publică axată pe procedura de impeachment oferă o serie de avantaje tactice candidaților aflați în cursa electorală. Totodată, temele pe care aceștia le propun sunt mai puțin dezbătute.

Dar este și riscant.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *