Îmbunătățirea dimensiunii sociale a economiei europene

Îmbunătățirea dimensiunii sociale a economiei europene remarcată într-un raport al Comisiei Europeană

Buletinul trimestrial privind evoluția forței de muncă și a situației sociale în Europa remarcă evoluția unor indicatori sociali ai economiei Uniunii Europene.

În ultimul an, ocuparea forței de muncă în UE  a crescut cu 1,7%, însemnând aproximativ patru milioane de noi locuri de muncă, dintre care 2,7 milioane se află în zona euro. A crescut și numărul angajaților cu contracte permanente, o creștere de trei ori mai mare față de cea a numărului de angajați cu contracte temporare.

Numărul de angajați cu normă întreagă a ajuns la 181 de milioane la nivelul Uniunii Europene, o creștere cu trei milioane, în timp ce cei cu facțiuni de normă a crescut cu aproximativ 300.000 până la 42,7 milioane de angajați cu normă parțială.

Rata ocupării forței de muncă a ajuns la 72,3% pe intervalul 20-64 de ani, fiind, în descrierea transmisă de Comisia Europeană, „cel mai ridicat nivel atins vreodată”. Se mențin disparitățile nord-sud, cu situații precum Grecia în care ocuparea este în jur de 58%, în timp ce în Suedia este în jur de 82%. Numărul persoanelor aflate în șomaj este de aproximativ 18 milioane de persoane.

Productivitatea muncii la nivelul Uniunii Europene cu 0,8% față de cel de-al treilea trimestru din 2016, câteva remarcându-se cu creșteri puternice (Letonia, Lituania, Polonia, România).

S-a îmbunătățit și situația financiară a gospodăriilor pe fondul creșterilor veniturilor din muncă, rata de creștere anuală fiind de aproximativ 1,5%. Se menține diviziunea nord-sud și în această situație la un nivel comparativ cu perioada de dinainte de criză.

Creșteri sunt evidențiate și la categoriile cererilor forței de muncă și deficitelor de forță de muncă. Rata locurilor de muncă vacante a ajuns la 2% în ultimul trimestru din 2017, cu mai multe locuri de muncă vacante în sectorul serviciilor. Indicatorul deficitului forței de muncă a crescut, la fel și rata de angajare.

Informațiile sunt publicate în raportul ESDE (Employment and Social Development in Europe Quarterly Review ) publicat pe 12 februarie 2018 de Comisia Europeană.

drapeluri europene
sursa imagine: european flags|Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *