Imaginea unei găuri negre este și o contribuție europeană

Imaginea unei găuri negre este și o contribuție europeană

Faptul ca avem o imagine a unei gauri negre aflate la 55 de milioane de ani-lumina de Pamant este rezultatul a zeci de ani de cercetare.

Merita amintit ca exista si o contributie europeana considerabila la aceasta realizare internationala, cu oameni de stiinta, infrastructura si programe de cercetare cu finantare europeana.

Iar dacă ne gândim la telescoapele folosite în acest demers, contribuția europeană este imensă. Rețeu EHT a dat publicității telescoapele care au contribuit la această realizare științifică:

The telescopes contributing to this result were ALMA, APEX, the IRAM 30-meter telescope, the James Clerk Maxwell Telescope, the Large Millimeter Telescope Alfonso Serrano, the Submillimeter Array, the Submillimeter Telescope, and the South Pole Telescope. Petabytes of raw data from the telescopes were combined by highly specialised supercomputers hosted by the Max Planck Institute for Radio Astronomyand MIT Haystack Observatory.

Cele mai multe dintre aceste telescoape beneficiază de o importantă parte europeană:

 • ALMA, aflat în Chile, este un telescop rezultat al unui parteneriat globală, cu participarea ESO (European Southern Observatory, o organizație internațională de cercetare formată din 16 state membre UE, România nu este parte, dar poate adera), NSF (National Science Foundation, SUA), NINS (National Institutes of Natural Sciences, Japonia), NRC (National Research Council, Canada), MOST (Ministerul Științei și Tehnologiei , Taiwan), KASI (Korea Astronomy and Space Science Institute, Coreea de Sud), în cooperare cu Chile;
 • APEX, aflat în Chile, este operat tot de ESO;
 • Telescopul de 30 de metri din Pico Veleta, aflat în Spania, este operat de Institutul de Radioastronomie Milimetrică (IRAM). IRAM este un parteneriat între organizații din Germania, Franța și Spania;
 • James Clerk Maxwell Telescope (JCMT), aflat în Hawaii, este operat de East Asian Observatory, inițiativă a  EACOA (East Asian Core Observatories Association). EACOA este o asociație a patru o observatoare astronomice din China, Japonia, Coreea de Sud și Taiwan. JCMT este operat în colaborare cu Universitate din Hawaii (SUA), beneficiază de finanțare adițională din partea Regatului Unit și Canadei, și mai are ca parteneri Vietnamul, Thailanda, Malaezia și Indonezia.
 • LMT Alfonso Serrano, aflat în Mexic, este operat de INAOE (Institutul Național de Astrofizică Optică și Electronică, Mexic) și UMass (Universitatea Massachusetts – Amherst), fiind rezultatul unei colaborări între SUA și Mexic.
 • The Submillimeter Array (SMA), aflat în Hawaii, este operat de SAO ( Smithsonian Astrophysical Observatory, SUA) și ASIAA (Institutul de Astronomie și Astrofizică al Academiei Sinice, Taiwan).
 • Telescopul submilimetric (SMT), aflat în Arizona (SUA), este operat de ARO (Arizona Radio Observatory).
 • South Pole Telescope (SPT), aflat la Polul Sud, este operat de Universitate din Chicago, cu sprijinul Universității din Arizona. Este un o colaborare între mai multe centre de cercetare din SUA, finanțat de NSF (SUA) și Biroul pentru știință din cadrul Departementului de Energie (SUA).
 • Kitt Peak Telescope (KPNO), aflat în Arizona (SUA), este un proiect al NOAO (National Optical Astronomy Observatory , SUA).
 • Greenland Telescope (GLT), aflat în Greenland, Danemarca, într-o zonă administrată de forțele aeriene SUA, este o colaborare internațională între SAO (SUA), NRAO (SUA), Observatorul Haystack (SUA) și Academia Sinică (Taiwan).

Institutele care fac parte din rețeaua EHT (Event Horizon Telescope) sunt următoarele:

The EHT collaboration consists of 13 stakeholder institutes; the Academia Sinica Institute of Astronomy and Astrophysics, the University of Arizona, the University of Chicago, the East Asian Observatory, Goethe-Universitaet Frankfurt, Institut de Radioastronomie Millimétrique, Large Millimeter Telescope, Max Planck Institute for Radio Astronomy, MIT Haystack Observatory, National Astronomical Observatory of Japan, Perimeter Institute for Theoretical Physics, Radboud University and the Smithsonian Astrophysical Observatory.

Dacă ne informăm despre acestea, vedem că provin din:

 • Taiwan (Academia Sinică);
 • SUA (Universitatea din Arizona, Universitatea din Chicago, MIT Haystack Observatory, Smithsonian Astrophysical Observatory);
 • China, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan (East Asian Observatory);
 • Germania (Goethe-Universitaet Frankfurt, Max Planck Institute for Radio Astronomy);
 • Franța, Germania, Spania (Institut de Radioastronomie Millimétrique);
 • Japonia (National Astronomical Observatory of Japan);
 • Mexic, SUA (Large Millimeter Telescope);
 • Canada (Perimeter Institute for Theoretical Physics);
 • Olanda (Radboud University).

Cei mai bine de 200 de cercetători implicați în EHT provind Africa, America de Nord, America de Sud, Asia și Europa.

Această postare pe blog vine pentru a accentua că există și o contribuție europeană semnificativă, precum și pentru a arăta beneficiile cooperării internaționale.

Mai multe informații despre demersul primei imagini a unei găuri negre este disponibil pe site-ul Event Horizon Telescope (EHT).

imagine: EHT

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.