Idei de la Școala Română pentru Dezvoltare

Între 8 și 10 iulie, la București, a avut loc Școala Română pentru Dezvoltare/Romanian Development Camp. Ajunsă la ediția a VIII-a, ediția de anul acesta a avut loc sub motto-ul „Zilele Cooperării pentru Dezvoltare”, aducând pasionați de dezvoltare din diferite sectoare: federații, asociații, fundații, think-thank-uri, grupuri informale, instituții, universități, organizații internaționale și nu numai, toate acestea active în domeniul dezvoltării internaționale și cooperării pentru dezvoltare.

Paneluri pe subiecte de interes

Panelurile propuse de organizatori, pe lângă faptul că s-au remarcat prin calitatea invitaților și pregătirea acestora, au propus subiecte de actualitate, dar și care vor ajunge pe ordinea zilei în viitorul apropiat. S-a discutat, de exemplu, despre coerența politicilor pentru dezvoltare, despre obiectivele de dezvoltare sustenabilă, despre ce poate România să facă pentru a-și contura mai bine profilul de donator internațional. Voi aminti mai jos toate secțiunile din program, având în vedere să fac câteva precizări la fiecare.

Sesiune de deschidere cu key-note speaker de la ODI

Sesiunea de deschidere a #DevCamp8 a avut invitați și vorbitori din Ministerul Afacerilor Externe (Carmen Burlacu, Secretar de Stat pentru Afaceri Globale), UNDP – Regional Centre for European and Central Asia (Anca Stoica, Manager de Program) și din cadrul platformei FOND (Natalia Budescu, Președinte FOND).

Momentul principal l-a avut, însă, Simon Maxwell, Senior Research Associate la Overseas Development Institute, care a avut o prezentare moderată despre dezvoltarea internațională și provocările dezvoltării sustenabile, o intervenție care a evidențiat și punctele forte ale ecosistemului actual, dar și pe cele slabe, care au nevoie de îmbunătățiri. A ridicat o serie de întrebări cu privire la ce vom face în momentul în care vom simți încălzirea globală (și cred că exemplul cu cămile pe sub Brandenburg Gate a rămas în mintea tuturor participanților, la fel ca harta schimbărilor climatice din Europa), cu privire la sistemul actual internațional. Prezentarea a fost mult mai complexă și am apreciat faptul că a transmis audienței principalele puncte de pe agenda dezvoltării internaționale, din acest moment, într-o formă comprehensibilă.

Despre Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă

Ștefan Cibian, președinte ARCADIA, a moderat sesiunea cu privire la agenda post-2015, cu privire la obiectivele de dezvoltare sustenabilă, avându-i ca speakeri pe Laszlo Borbely, președintele Comisiei de Afaceri Externe din Camera Deputaților, Geert Laporte, director adjunct al European Centre for Development Policy Management, Dierdre de Burca, membru în EU Beyond 2015 Campaign Steering Group și director de advocacy la World Vision Bruxelles, Francesca Romana Minniti, ofițer de proiect pe Anul European al Dezvoltării în cadrul platformei europene CONCORD.

Primul speaker a prezentat experiența instituțională prin care a trecut în promovarea obiectivelor de dezvoltare, atât la nivelul ministerelor de resort, cât și în activitatea din Camera Deputaților, punând accentul pe dezbaterile organizate, inclusiv pe tema obiectivelor de dezvoltare sustenabilă la nivelul Camerei Deputaților.

Geert Laporte a adus în discuție implicațiile asupra politicii europene de dezvoltare, a adus, din nou, câteva subiecte importante în discuție, amintind că, în același timp cu dezvoltarea, vechii actori trebuie să cedeze și din puterea pe care o au acum și că trebuie să existe măsurători clare ale noii agende.

Deirdre de Burca a vorbit despre campania Beyond2015, despre oportunități și provocări, iar Francesca Romana Minniti a amintit de faptul că este momentul și trebuie să vorbim de știri pozitive. De altfel, și a Simon Maxwell, mai devreme, amintise de faptul că dezvoltarea funcționează, deși are incorențele sale.

Tinerii și dezvoltarea internațională

Rolul tinerilor în dezvoltarea internațională a fost adus în discuție în cadrul unui panel moderat de delegații de tineret la Națiunile Unite. S-a discutat despre energie și dezvoltare internațională, despre cooperarea descentralizată în domeniul dezvoltării, despre soluționarea conflictelor, despre rolul tinerilor și nu numai.

De menționat este faptul că acest workshop a fost doar unul dintre cele trei desfășurate în paralele, celelalte fiind axate pe promovarea dezvoltării prin social media și rolul universitarilor.

Profilul României ca donator internațional

În privința profilului României ca donator internațional, Cristina Rigman, vicepreședinte FOND, a moderat o sesiune avându-i ca invitați pe Edward Iosiper, director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Ana Birchall, președintele Comisiei de Afaceri Europene din Parlamentul României, Simon Lightfoot, lector pe politică europeană la Universitatea din Leeds, și Oana Popescu, director Global Focus. Edward Iosiper a discutat despre asistența României oferită statelor din vecinătate și a celor din nordul Africii, iar Simon Lightfoot a evidențiat profilul României dintr-o perspectivă academică, vorbind de modelele de donatori din Europa Centrală și de Est, dar și de realizările și obiectivele pe care ar trebui să le aibă României în domeniu asistenței oficiale pentru dezvoltare.

Asigurarea unei abordări coerente în dezvoltarea internațională

Sesiunea despre coerența politicilor pentru dezvoltare a fost moderată de Luciana Ghica, director al Centrului pentru Cooperarea Internațională și Studii de Dezvoltare din cadrul Facultății de Științe Politice de la Universitatea din București, avându-i ca speakeri pe Amalia Garcia-Tharn (Policy Officer, Policy and Coherence Unit, Directoratul General pentru Dezvoltare și Cooperare – EuropeAid), Ebba Dohlman (Senior Adviser, Office of the Secretary-General, Policy Coherence for Development Unit, OECD), Manana Kochladze (membru CEE Bankwatch Network) și Blandine Bouniol (Policy and Advocacy Coordinator – Policy Coherence for Developmen în cadrul CONCORD). Panelul a cuprins o scurtă prezentare a coerenței politicilor pentru dezvoltare, a adus în atenție ideea de PCSD (coerență pentru dezvoltare sustenabilă), evaluarea impactului altor politici asupra obiectivelor și principiilor de dezvoltare, PCD la nivel național, regional și internațional. Aici am avut o mică întrebare legată de utilizarea PCD în discurs și în practici, iar răspunsul primit a fost unul adecvat: coerența politicilor să fie discutată cu diferiți actori din perspectiva unei probleme concrete care îi vizează.

Finanțarea dezvoltării și dezvoltarea finanțării

Acesta a fost unul dintre workshopurile paralele, celelalte două fiind pe migrație și dezvoltare, respectiv cu privire la un mecanism regional pentru protecția copilului. S-a discutat despre rolul băncilor multilaterale de dezvoltare, despre mecanismele de blending folosite de Comisia Europeană pentru finanțarea unor proiecte de dezvoltare în vecinătate, despre contextul oferite de cea de-a treia conferință privind finanțarea dezvoltării, care a început chiar astăzi la Addis Adaba. Alte teme abordate au fost fluxurile ilicite, problemele finanțării marilor proiecte de infrastructură, despre impactul social și de mediu al investițiilor publice și private în statele prioritare pentru Uniune, despre riscurile unor instrumente financiare pentru dezvoltare (cu accent pe cazul Neighbourhood Instrument Facility) și nu numai.

Sesiunea a fost moderată de Ana-Maria Seman de la Bankwatch Romania și a avut ca speakeri pe Hassan Sherry, Research Officer în cadrul Arab NGO Network for Development, și Manana Kochladze, Caucasus Coordinator, CEE Bankwatch Network.

Development Cooperation Fair

Ziua de vineri, 10 iulie, a avut în program o serie de workshopuri pe gen și dezvoltare, asistență umanitară și o sesiune de bibliotecă vie cu experiențe ale migranților din România.

Târgul cu proiecte de dezvoltare implementate de diferite organizații neguvernmentale din țară a atras atenția. Cei de la Pro Vobis, ART Fusion și Habitat for Humanity Romnia au prezentat o scenetă pe reducerea riscurilor dezastrelor în cazul inundațiilor, în urma unui proiect de inovare civică desfășurat anterior în câteva comunități dezvantajate din țară. Nu în ultimul rând, a avut loc și un workshop – degustare internațională tradițională.

Concluzionând, pe scurt, mă bucur că am avut ocazia să particip la Școala Română de Dezvoltare. Sesiunile au fost interactive, am avut ocazia să mă întâlnesc cu alte persoane active în domeniul dezvoltării internaționale, să discut diferite probleme, să îmi conturez mai bine ideea de temă pentru lucrarea de licență. Mai mult, informațiile și resursele descoperite sunt extrem de utile.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!