Ideea de proprietate în România 2019

Ideea de proprietate în România 2019

Mă gândesc că nu mă așteptam ca ideea de proprietate să fie pusă sub semnul întrebării de lideri politici în 2019 într-un mod atât de deschis.

Când un lider al Alianței 2020 USR-PLUS (din câte am înțeles, aflat la conducerea partidului condus de fostul prim-ministru și comisar european Dacian Cioloș) propune desființarea proprietății private și justifică acest lucru prin exemple anacronice sau false, ești oarecum forțat să reamintești câteva lucruri.

România nu are o experiență a protejării proprietății private, unul dintre factorii care au contribuit la dezvoltare și în statele dezvoltate. Provinciile românești au ieșit destul de târziu din feudalism, a urmat o perioadă în care câțiva boieri făceau tot ce putea fi făcut și nefăcut în această zonă (includ aici și perioada interbelică), apoi un regim de ocupație a luat ilegal și ilegitim tot ce agonisiseră câteva generații un pic mai libere instaurând o dictatură de 45 de ani. După decembrie 1989, a urmat o perioadă de capitalism sălbatic, anarho-capitalism, oligarhizare, dar și de reforme care au pus România pe drumul spre democrație, libertatate și stat de drept. La 30 de ani de la dictatura comunistă, apele s-au mai liniștit, dar încă sunt tulburi.

Când un politician propune desființarea proprietății în 2019, te gândești la câteva lucruri: 1) are o cultură generală suboptimă, 2) este un populist sau un extremist.

Argumentele despre proprietatea privată curg în literatura de specialitate încă din perioada Evului Mediu, chiar dacă sistemul economic era bazat pe un capitalism încă nenăscut. În Anglia anilor 1600 aveau loc dezbateri puternice în Parlament în care era susținută proprietatea privată. Chiar și Războiul civil englez s-a purtat inclusiv în numele proprietății.  Mai mult, regimul domniei legii (cunoscut popular ca stat de drept) s-a dezvoltat pornind de la proprietate. Este oarecum ironic că nu prea ai cum să zici că susții statul de drept și să fii în același timp anti-proprietate. Francezii erau văzuți de britanici ca niște barbari în secolele XVI-XVII și pentru că nu înțelegeau rolul proprietății și domniei legii. 

Înapoi în 2019. Proprietatea este în general o condiție esențială pentru acumularea de capital, necesar pentru orice alt ceva, fie că îi spunem dezvoltare economică sau bunăstare. În România, proprietatea privată este garantată de Constituție, ceea ce ar trebui să știe orice persoană publică. Este o condiție esențială a unei democrații și a unei economii de piață. Desigur, este un drept care se bucură de o oarecare flexibilitate, dar esența este cea descrisă.

În condițiile în care sunt numeroase atacuri la adresa ideii de proprietate în zilele noastre, pot spune că este trist că noul val politic populist alege să se ridice tot luptând cu proprietatea și cu capitalul. Putem să ne gândim la multe exemple în care ideea proprietății este pusă sub semnul întrebării, dar redau doar câteva exemple: restituiri abuzive, obținerea unor proprietăți în mod ilegal și ilegitim, land grabbing, amnistii, ajutoare de stat nefundamentate, scheme dubioase de privatizare sau de trecere în domeniul public al anumitor proprietăți, colectivizări, naționalizări, ocupări ilegale ale unor proprietăți și evacurări forțate, exproprieri, taxarea nepotrivită a unor proprietăți și lista poate continua. Pentru fiecare există sau se pot găsi diferite raționamente, dar este o altă discuție.

Aproape de final, merită amintit că nici măcar social-democrații (fie cei din România sau cei europeni) nu au probleme cu proprietatea, o recunosc și o cultivă; critica împotriva proprietății vine de cele mai multe ori din zona comuniștilor sau a altor formațiuni politice cu orientări aflate la stânga sau la dreapta extremă, etatiste sau anti-etatiste.

Dreptul la proprietate este unul fundamental, recunoscut de Declarația fundamentală a drepturilor omului:

Fiecare are dreptul de a deține proprietăți singur sau în asociere cu alții.

Nimeni nu poate fi privat în mod arbitrar de proprietatea sa.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *