Ia reforma de unde nu e

Ia reforma de unde nu e

O dependență nocivă de fondurile europene s-a dezvoltat în ultimii 14 ani în România. Pe lângă programarea deficitară a acestora, implementarea șubredă a lor și rezultatele adesea invizibile, s-a împământenit ideea că proiectul e ceea ce contează în principal.

Problema este că cele mai multe proiecte pe care le vedem depuse pentru accesarea fondurilor europene sunt lipsite de un lucru esențial: legătura proporțională dintre îndeplinirea activităților propuse acolo, atingerea obiectivelor și rezultatelor proiectelului. Iar acest lucru nu se poate întâmpla cu o programare deficitară, fără funcționari publici pregătiți în management de politici publice și cu ofițeri de proiecte care doar bifează niște criterii formale, uneori nu înțeleg nici termenii proiectului, iar alteori se află și sunt presiuni fomrale și informale din partea conducerii administrative și politice.

M-a amuzat când Ministerul Dezvoltării în timpul Guvernului Orban lansa pe Facebook un chestionar pe un subiect de reformă, dar care era, de fapt, un proiect prost făcut. Nici măcar chestionarul nu era formulat corect, de unde rezultă date inutile pentru a fundamenta ceea ce se dorea. Desigur, această analiză lipsește în momentul pregătirii proiectului și după desfășurarea sa, din motive pe care le știm, iar asta contribuie la proiecte inutile, incapabile să aducă vreun beneficiu societății (fie el și indirect). Evident, acel proiect era finanțat de fonduri europene. Desigur, nu intru în discuția despre cele finanțate din fonduri naționale, căci situația este dezastruoasă. La nivel local, însă, sunt și exemple multe de bune practici similare celor de la nivel european.

Un al punct important este că reformele nu sunt paralele cu proiectele. Citatul de mai jos, preluat din cotidianul Adevărul, arată cât de prost sunt înțelese proiectele de administrația și politica românească, probabil și de mafia consultanților de fonduri europene și de mulți beneficiari:

„România va putea încasa sume de la Comisia Europeană, în primii doi ani, în baza îndeplinirii unor paşi sau a unor reforme care nu sunt bazate pe proiecte, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marius Vasiliu.” Citeste mai mult: adev.ro/qo1uuo

Implementarea reformelor se bazează tot pe proiecte într-o mare măsură; este imposibil să faci reforme fără să ai niște proiecte de reforme pe care să le duci la îndeplinire. Astfel, rezultatul care ar trebui să apară în urma implementării acelor proiecte sunt atingerea reformelor dorite.

Ceea ce mă duce cu gândul la ideea de proiect în „imaginarul” politic, administrativ și economic din România. Sunt doar niște cuvinte pe hârtie scrise conform unei structuri pentru atragerea unor fonduri pentru activități? Căci dacă înseamnă doar atât în practică, probleme e gravă este și este nevoie de o reformă a întreg sistemului de management de proiect. Și nu mai sunt uimitoare insulele de excelență în atragerea de fonduri europene, căci înseamnă că respectivii au înțeles ce înseamnă proiectele (și au atins un nivel minim de înțelegere în această direcție cu alte părți interesate).

Cum este aproape imposibilă de produs această schimbare peste noapte în contextul naționale, rămâne o sugestie de ajutor pentru ceea ce înseamnă reforme. Imaginați-vă ce ar spune FMI dacă ar descăleca aici, cam acesta ar trebui să fie sensul „reformelor care nu sunt bazate pe proiecte” despre care vorbește respectivul secretar de stat. Evident că și FMI folosește proiecte pentru managementul acestor reforme. Și nu este nevoie să mergem în direcția populistă cu ceea ce s-a întâmplat cu tăierea salariilor la precendenta criză, căci a fost varianta leneșă care mulțumea pe toată lumea preferată de decidenții de atunci (și cu efecte devastatoare pentru societate și economie).

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *