Hernando de Soto descoperă Mississippi

Hernando de Soto descoperă Mississippi

Râul Mississipppi a fost descoperit de Hernnado de Soto, un conchistador spaniol cunoscut pentru mai multe inițiative.
Este primul european care a documentul Mississippi, al doilea cel mai mare fluviu din America de Nord. Este primul care documentează teritoriile de pe malurile acestui râu. De altfel, a  și murit în 1542 tot pe malurile Mississipii, pe un teritoriu ce avea să devină ulterior al Arkansas ori Lousiana.
În mai 1539, într-o misiune a coroanei spaniole, Hernando de Soto ajunge în Florida. Au loc mai multe conflicte cu locuitorii nativi, dar și cuceritorii au câteva pierderi semnificative. Ulterior, își continuă misiunea în căutarea aurului către nord-est, apoi către vest.
De Soto, deși mort la 42 de ani, a avut aproximativ două decenii de expediții, începând cu mai multe spre America Centrală. După o perioadă mai largă în Nicaragua, unde s-a ocupat de comerț cu sclavi, se remarcă prin expediții în Peninsula Yucatan și, ulterior, în slujba lui Francisco Pizarro, și are un rol în cucerirea incașilor, fiind al doilea în linia de comandă.
După, este nevoit să se întoarcă în Spania, de unde pleacă mai târziu, cu aprobarea regelui, în Cuba. Mai departe povestea este cea cu sosirea în Florida (1539), pe care o revendică pentru Spania, și ulterior descoperirea râului Mississippi (1941).
imagine: Descoperirea Mississippi – William H. Powell (1823–1879)

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *