Gymnich. Despre Serbia și Kosovo

Gymnich. Despre Serbia și Kosovo


România se află într-o poziție complicată în contextul preluării Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, având în vederea necesitata de a fi un actor neutru.

Acest lucru se aplică și pe negocierile privind Balcanii de Vest și privind Kosovo. „Cea mai bună soluție este să avem o înțelegere bilaterală între Serbia și Kosovo” este ceea ce precizează ministrul român al afacerilor externe Teodor Meleșcanu, înainte de începerea reuniunii informale a miniștrilor afacerilor externe din UE. Despre statele care nu recunosc Kosovo, recomandarea este să ajungă la o concluzie pe acest subiect.

Lucrurile au evoluat în ultimii zece ani de la declarația unilaterală de independență a Kosovo, la fel și discuțiile privind posibila recunoaștere. Este cert că un acord sprijinit de UE va trebuie să clarifice și alte subiecte, așa cum amintea Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitatea Federica Mogherini.

Cinci state din Uniunea Europeană nu recunosc Kosovo, printre care și România. Celelalte sunt Cipru, Grecia, Slovacia, Spania. În 2008, Parlamentul României, într-o sesiune comună, a votat pentru a nu recunoaște independența Kosovo.

În 2009, 2010 și 2012, Parlamentul European a trecut o serie de rezoluții îndemnând statele membre ale Uniunii Europene să recunoască Kosovo.

Nerecunoașterea Kosovo și susținera integrării europene a statelor și entităților din Balcani rămâne un subiect complicat. Să nu uităm că în cazul anexării Peninsulei Crimeea, Rusia a amintit precedentul declarației unilaterale a independenței din Kosovo.

harta kosovo
sursa imagine: Pristina, Kosovo, map

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *