Greșeli de Centenar. Ce nu sărbătorim în 2018

Greșelu de Centenar. Ce nu sărbătorim în 2018

„Cred că România se apropie de 100 de ani de existenţă cu multe lucruri de care ar trebui să fie mândră”, Tatiana Proskuryakova, managerul de țară pentru România și Ungaria al Băncii Mondiale.

Într-un interviu acordat pentru Agerpres, Tatiana Proskuryakova, managerul de țară pentru România și Ungaria al Băncii Mondiale, nu numai că evită să transmită mesaje clare și specifice la întrebările puse de reporter, dar comite o greșeală importantă legată de Centenar. Ulterior, se corectează amintind că e vorba de un centenar de la Marea Unire, însă rămâne neclară partea cu „100 de ani de existentă”, ceea ce induce dezinformări în rândul audienței materialului.

Factual, România a împlinit 100 de ani în timpul regimului comunist. Oficial, România există cu numele acesta din 1866. Unirea Moldovei și a Valahiei a avut loc în 1859. Tratatele de la San Stefano și de la Berlin din 1878 recunosc independența României pe plan internațional. 140 de ani de independență a României recunoscută internațional. Ceea ce s-a întâmplat în perioada războaielor mondiale este un alt capitol. Marea Unire este un reper important, dar nu reprezintă începutul existenței României.

Se apropie 1 decembrie, motiv pentru care este important măcar să știm ce sărbătorim. 100 de ani de existență ai României? Nu. 100 de ani de la Marea Unire? Da. Indiferent cum calculăm, centenarul existenței României ca stat a fost depășit de zeci de ani.

Sunt dezamăgit când văd în agenția națională de presă un fake news (probabil din neștiință) transmis de reprezentantul oficial al unei instituții internaționale într-o țară. Dacă mai adăug că am văzut mesajul sponsorizat pe Facebook cu același fake news, mă întreb dacă știe cineva din oficiul Băncii Mondiale din România ce este sărbătorit de România anul acesta, de ce este agitația pe acest subiect peste tot, atât în sectorul public, cât și în cel privat.

Mi-am făcut datoria și am lăsat un comentariu în care am amintit greșeala, dar după zece ore nu a corectat nimeni nimic. Asta înseamnă câteva puncte în minus și pentru comunicare.

TV broadcaster
sursa imagine: TV broadcaster/Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *