Grădiniţa teocraţiilor

Un cleric şiit moderat ce folosea mijloace paşnice de opoziţie faţă de familia regală saudită a fost executat alături de alte câteva zeci de persoane, majoritatea acuzate de terorism şi afiliere Al-Qaeda. S-a întâmplat în Arabia Saudită, departe de ochii publicului.

Spuneam aseară pe Facebook că acum avem de toate în Orientul Mijlociu, mai puţin speranţe pentru pace. Tensiunile acestea sunt printre cele mai ridicate din ultimii ani, dar nu sunt singurele. Conflictul sectar dintre exponenţii wahhabismului şi revoluţiei islamice nu este la prima încercare şi cu siguranţă nu va fi ultima. Însă nu sunt chiar aşa de pesimist cu privire la ceea ce va urma acolo.

Regatul Arabiei Saudite şi Republica Islamică a Iranului sunt atât de diferite şi atât de apropiate. Trecem peste discursul şi poziţiile în care criticăm crima în sine şi observăm că, de fapt, liderii ambelor state arată cu degetul în acelaşi fel.

În primele şase luni ale anului trecut, Iranul a executat aproape 700 de persoane, undeva la trei oameni pe zi, iar alte câteva mii aşteptau la coadă1

. Şi nu, nu aşteptau la coadă ca micii jihadişti ai Da’esh-ului aşteptând să sară în aer, ci erau puşi de autorităţi pe această listă. Dacă mai amintim şi de clericii, predicatorii şi activiştii politici care primeau această pedeapsă pentru că se întâmplau să fie consideraţi “duşmanii lui Dumnezeu”2, avem o imagine mult mai clară asupra poziţiei saudiţilor.

În acelaşi timp, avem un început de an marcat de execuţia a 47 de persoane de diferite naţionalităţi şi confesiuni. Ayatollahul Khamenei se supără pentru că liderul moderat iranian este printre aceştia. În fine, motivele de supărare sunt mai multe, inclusiv incapacitatea saudiţilor de a asigura siguranţa celor 464 de morţi în atentatul din septembrie de la Mecca, printre care doi diplomaţi, Iranul având parte de trei zile de doliu naţional. Khamenei nu a promis ca acum “mânia divină”3, ci s-a rezumat la angajamentul unui răspuns dur, poziţia criticată de autorităţile saudite. Ulterior, regele saudit a ordonat execuţia a 28 de oameni. Nu vom şti niciodată cât de vinovaţi au fost respectivii.

Sperând că mânia divină nu va arunca cu rachete cum a mai făcut în trecut, pot să zic că cearta dintre Arabia Saudită şi Iran nu va fi mai mult decât una diplomatică. Chiar şi în cel mai rău scenariu, să nu cădem în plasa în care să considerăm că o serie de execuţii au declanşat cearta din grădiniţă, Arabia Saudită urmărind Iranul în topul statelor criminale4.

Ridicarea sancţiunilor Iranului în perioada de implementare a acordului va da drumul şi mai liber investiţiilor străine pentru a veni la Teheran. Şi au pentru cei veni, căci Iranul are o populaţie de aproape trei ori mai mare decât Arabia Saudită şi câţiva sateliţi trimişi în spaţiu, după cum îmi spunea o cunoştinţă. În principal, vorbim despre companii franceze, olandeze, germane, americane, ruse, chineze, dar nu numai5. O parte au investiţii străine în Arabia Saudită, iar apariţia unui Iran fără sancţiuni înseamnă creşterea competiţiei pe investiţiile străine.

Nu în ultimul rând, mai sunt şi conflictele din zonă. Putem spune că au loc războaie prin intermediari la nivel regional, fie că vorbim de Siria, dar, mai ales, Yemen. Gruparea Ansar Allah, sprijinită de Iran, a pierdut, după o serie de bătălii, Portul Aden. Arabia Saudită a invadat două state în încercarea de a proteja elita conducătoare sunnită: Yemen în 2014 şi Bahrain în 2011, ultima fiind o majoritate şiită. De altfel, rebelii houthi pătrunseseră şi pe teritoriu saudit în încercarea de a se extinde, vreo câteva sute fiind omorâţi în confruntarea cu forţele saudite, iar asta nu este singura problemă cu privire la teritorialitate în zonă. Iar când ai asta pe cap, cu sau fără coaliţii internaţionale, tot tremuri având AQAP la sud şi Da’esh la nord, indiferent că eşti sau nu stat un stat totalitar. Asta-i cu Arabia Saudită, pe foarte scurt, dar mai e şi cu Iranul…

sursa imagine: bird fight
sursa imagine: bird fight | Shutterstock.com

Va escalada şi mai mult cearta celor doi copii? Foarte puţin probabil spre nimic serios. Ce s-a întâmplat până acum? Ambasada şi un consultat ale Regatului Arabiei Saudite au fost incendiate în Iran, iar saudiţii au dat 48 de ore diplomaţilor iranieni să iasă pe uşă, măsură sprijinită de câţiva aliaţi. Da, disputele sunt vechi şi motivele sunt multe, iar conflictele culturale par cele mai grele, dar vorbim de câteva exerciţii de comunicare între doi actori regionali. Şi nu, nici Rusia, nici Statele Unite nu se vor băga în dispută. De altfel, Rusia s-a oferit să medieze conflictul6, iar Statele Unite sprijină dialogul.

Prevăd însă continuarea conflictului la nivel de discurs, dar şi la nivel bilaterial pe zona afacerilor economice, pe diplomaţie şi pe cooperarea interreligioasă.

  1. Amnesty International, 23 iulie 2014, Iran’s ‘staggering’ execution spree: nearly 700 put to death in just over six months []
  2. Gatestone Institute, 8 martie 2015, Scene from an Execution: Iran Executing Six Sunni Men []
  3. Office of the Supreme Leader, 3 ianuarie 2015, Ayatollah Khamenei strongly condemns the execution of Sheikh Nimr Baqir al-Nimr by Saudi Arabia []
  4. Amnesty International, 2 ianuarie 2016, Shia cleric among 47 executed by Saudi Arabia in a single day []
  5. Santander Trade Portal, decembrie 2015, Foreign Direct Investment Inflows By Countries and Industry – Saudi Arabia []
  6. Sputnik News, 4 ianuarie 2015, Russia Ready to Mediate Conflict Between Saudi Arabia, Iran []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.