Gluma săptămânii: statul paralel

Gluma săptămânii: statul paralel

În activitatea de distrugere a Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea a reușit să ducă partidul la un nou nivel de politică post-adevăr. Comitetul Executiv Național al PSD întrunit pe 17 noiembrie 2017 a adoptat o rezoluție împotriva „statului paralel și ilegitim”.

Trecând peste greșelile de scriere existente într-un document al forului executiv al unui partid care a obținut la alegerile anterioare 46% din voturi, demersul este unul îngrijorător, dar și amuzant. Am precizat pe Facebook că această direcție adoptată de PSD este una care ar trebui să ne îngrijoreze, mesajele transmise făcând cinste doar României comuniste, nicidecum într-un regim democratic.

Din rezoluție, nu aflăm cine formează „statul paralel și ilegitim” și nici ce au făcut. Rezoluția spune însă că acest stat paralel are „scopul de a controla
discreţionar puterea politică sau puterea judecătorească”. Însă cei care se luptă să preia puterea judecătorească, cel puțin, sunt o serie de politicieni cu probleme penale, alături de o alianță transpartinică de prin legislativ.

Un europarlamentar PSD și-a dat demisia din partid în urma punctului culminant al nebuniei cu statul paralel. Și a plecat și din S&D, grupul european al socialiștilor și democraților. Am citit mesajul acestuia, însă mă întreb dacă în decizia luată a contat și faptul că în toată Europa se  știe că PSD este un partid foarte corupt și cu care nu prea poți lucra pe subiecte relevante.

Revenind la statul paralele, încerc să îmi dau seama unde se mai vorbește despre acesta.

În literatura de specialitate, ideea de stat paralel merge în trei direcții:

  • un grup de organizații care funcționează precum un stat, promovează ideologia statului, dar nu sunt parte oficială din stat sau din guvern;
  • „stat în stat”, marcând o serie de organizații cu capacitatea de a funcționea asemenea unui stat, dar care operează în detrimentul statului;
  • organizație statală aflată în subordinea unei autorități centrale, dar care nu este singura aflată în subordinea acelei autorități.

Erdogan, în Turcia, a folosit acuzația de „stat paralel” pentru a motiva epurările care au urmat în administrație și zona militară în urma încercării de lovitură de stat și pentru a distruge opoziția. Sute de mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă și au cariera distrusă datorită „conspirativitei” de care suferă dictatorul de la Ankara.

De asemenea, se vorbește de stat paralel în regimurile totalitare ale secolului trecut, fie că vorbim de Germania nazistă, fie că vorbim de URSS. Nu sunt singurele, căci acestea sunt parte a regimurilor represive în cele mai multe regimuri totalitare.

Viktor Orban, în Ungaria, a început o întreagă campanie împotriva societății civile și opoziției democrate în numele unei așa-zise lupte cu George Soros. Oameni din partidul său au ținut prelegeri prin Ungaria despre rețeaua Soros.

La Budapesta, „statului paralel” i se spune „rețeaua Soros”. La București, rețeta cu Soros nu a mers, fiind începută de PRU și continuată de câteva canale TV, dar dând rezultate destul prea puține unele grupuri electorale.

Din păcate, direcția aleasă de Partidul Social Democrat este paralelă cu politica într-o democrație. Și este trist, privind și din opoziție, să vezi principalul partid din România întorcându-se în urmă cu cincizeci de ani prin mesajele promovate.

Direcția iliberală și antidemocrată este o direcție nu numai contrară principiilor republicii democrate în care trăim, dar este o direcție promovată de cei care nu doresc o Europă solidă cu state dezvoltate și cetățeni liberi.

PSD
Copyright imagine: Gabriel Petrescu / Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.