Giordano Bruno a fost ars pe 17 februarie

În conflictul scos la iveală pentru contrastarea avantajelor și dezavantajelor religiei (oamenii au nevoie de speranță, iar speranța poate fi născută din credință) în urma incidentului petrecut în România privind dispariția unei adolescente datorită îndoctrinării religioase (școală, familie, anturaj – diferite medii sociale care pot contribui la asta), vreau să evidențiez un aspect pentru cei care continuă să promoveze într-un mod lipsit de argumente valide necesitatea religiei.

Astăzi, în timpul cursului de Istorie Universală Modernă și Contemporană, subiectele au atins și povestea lui Giordano Bruno. O știam, precum și faptul că cei care au născut știința care a făcut posibilă dezvoltarea umanității au cam avut probleme cu Biserica. Nu știam că sfârșitul acestui (călugăr, filosof, matematician, poet, astronom) a venit chiar pe 17 februarie 1600, la 52 de ani.

Giordano Bruno – ars pe rug pentru libertatea de gândire

Giordano Bruno a sfârșit ars pe rug de către Inchiziție pentru opiniile contrarea credinței catolice, fiind un promotor al modelului copernican, având o serie de adăugiri. Libertatea de gândire și sprijinul acordat unor idei care vor fi la bazele dezvoltării științei i-au dat dreptate lui Giordano Bruno. În lipsa unor personaje care au îndrăznit să vadă dincolo de îndemnul la obediență , probabil am fi fost în Evul Mediu.

Religia a stat la baza unor numeroase conflicte sângeroase în istorie, de când a apărut creștinismul până în prezent. Adaug pe lista de cunoștințele descoperite astăzi faptul că heliocentrismul a fost remarcat din Antichitate, dar apariția unei religii (a se citi creștinism) a ascuns aceste idei și s-a transformat într-o instituție a deținerii puterii într-un mod autoritar. Și prin est, nu prea i-a dat drumul încă…

P.S.: Fiecare are dreptul să creadă în ceea ce dorește, dar să privească acest lucru într-un mod personal, fără a-i afecta pe ceilalți și fără a face propagandă agresivă propriei credințe. Totodată, consider că religia nu este necesară în școli (fiind deja suficientă cea de acasă) și sunt adeptul autofinanțării cultelor religioase.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.