Ghinionul de a avea dreptate

Era mai și anticipasem că Firea va lua la Primăria Capitalei puțin peste 41%, când multă lume, inclusiv sondajele, o plasau la 30-40 de procente. A luat 42%, dacă nu mă înșel, și a câștigat pe merit, chiar dacă există multe critici: modul în care a făcut campanie, imaginea partidului din care face parte, partidul din care face, ideile la care a apelat, evitarea dezbaterilor și nu numai. Împreună, candidații de pe locurile doi și trei nu ajungeau la acest procent.

În Consiliul General al Municipiului București, este cunoscută situația până în 2020. PSD-UNPR-ALDE are majoritate, orice ar spune alții. Au 28 de voturi, toate la comandă și situația nu are cum să se schimbe, chiar dacă se va mai trezi vreun consilier al puterii. Dar nu se va trezi pentru că dacă se trezește își pierde mandatul și vine altul în locul lui cu același obiectiv. Sunt 28 de persoane care vor vota ce va spune PSD.

traditional puppets
sursa imagine: traditional puppets | Shutterstock.com

Vedeți, astfel, cum cu 16% din bucureșteni decid tot, voit sau nevoit. Profilul lor este divers, le respect opțiunea politică, voluntară sau involuntară. Restul sunt discuții, iar cei care nu au mers la vot pentru că politica nu-i interesează vor visa în continuare condițiile din Viena și se vor zbate în noroiul de pe străzile din București.

Mai puțini sunt în opoziție. Opoziția PMP-USB-PNL are 27 de voturi. Practic, nu au cum să schimbe nimic, în afară de reprezentarea relativ proporțională în unele comisii, dar care, cu greu, poate împiedica sau propune ceva. Nu intru în discuțiile despre cum funcționează comisiile sau decizia politică, însă dacă vor dori să pună vreun proiect în aplicare, vor avea nevoie de câțiva consilieri ai puterii, iar asta înseamnă că vor fi nevoiți să își „tranzacționeze” voturile, să facă majorități mai largi, să ofere sprijinul politic pentru anumite măsuri și nu numai. Despre asta e discuția, nu despre tactica USB în care există un plan cunoscut de abstinență de la vot și boicot politic. Dacă vrei să construiești ceva, trebuie să faci mai mult decât să distrugi și critici proiectele celorlalți. Din păcate, puțin vor putea să facă.

S-a văzut recent cum e și cu propunerile pentru viceprimari. Candidații PMP și PNL au fost respinși cu o largă majoritate, USB continuă boicotul politic, avantajând, din păcate, doar PSD, iar PSD-UNPR-ALDE au viceprimarii, avansați de Tăriceanu și de Becali. Nu contează că nu au făcut nimic pentru comunitate, căci au primit sprijinul politic prin votul popular și influența unor nume „grele” din politica românească. Poftiți la circ, voi plătiți biletele, cei aflați la putere le pun în vânzare.

Decizia egoistă de a nu merge la vot a vândut Bucureștiul unei „mafii” politice. Se vor întreține și dezvolta cu timpul pe care îl pierdeți în trafic, cu măsurile populiste din banii cu care contribuie toată lumea, cu contractele dezavantajoase și nu numai.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!