Generația millenials și bibliotecile publice

Generația millenials și bibliotecile publice

Mi-a atras atenția un raport din 2016 privind interacțiunea americanilor cu bibliotecile și resursele bibliotecilor, realizat și publicat de Pew Research Center (link).

Evoluția bibliotecilor publice în adevărate centre ale comunității în ultimele decenii pare să fi schimbat atitudinea și comportamentele tinerilor din Statele Unite față de acestea.

Ce înseamnă biblioteci transformate în centre ale comunității? În primul rând, diversificarea facilităților și serviciilor pe care le oferă: acces la internet, programe pentru diferite categorii de persoane, acces la volume actualizate, digitalizare, spații de întâlnire, organizare de eveniment, etc.

Sondajul din Statele Unite nu oferă un răspuns orizontal pe axa timpului, deci nu folosește răspunsuri privind baby boomers în momentul în care erau de vârsta actualilor millenials. Însă pune accentul pe bibliotecile publice, nu pe cele din campusurile universitare. Urmărește și folosirea site-urilor și a aplicațiilor bibliotecilor.

Procentul fiecărei generații care a vizitat o bibliotecă publică sau un bookmobile în ultimele 12 luni de la data sondajului (2016):

  • 53% din millenials – 18 – 35 de ani;
  • 45% din generația X – 36 – 51 de ani;
  • 43% din baby boomers – 52 – 70 de ani;
  • 36% din generația tăcută – 71 – 88 de ani.

Sunt și efectele generate de sondarea opiniei publice pe această temă, dar rezultate sunt impresionante, semn nu numai că bibliotecile nu au murit, oricât încearcă unii să le facă uitate, dar sunt atractive pentru toate generațiile.

sursă imagine: Pixabay

Pe același subiect:

Macron și bibliotecile

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.