Gaura de zece miliarde din buget. Despre eficiență și eficacitate.

Unul dintre cuvintele care îmi displac din limba română este „eficiență”, motivul fiind simplu, anume că înțelegem în limba română eficacitate prin eficiență, ceea ce nu este de dorit. Această diferență de sens atribuită unui cuvânt poate crea anumite probleme.

Un caz concret este unul politic dezbătut zilele acestea în toate mediile de comunicare, respectiv „gaura de zece miliarde de lei” din buget în urma căreia se va crea o comisie parlamentară de anchetă în fața căreia vor veni responsabilii cu finanțele țării din timpul guvernării anterioare.

Guvernul Cioloș – eficient, efectiv sau eficace?

Problema este de fapt următoare. A fost mandatul Guvernului Cioloș unul eficient, unul efectiv sau unul eficace în privința administrării bugetului țării?

Vorbim de un sistem că este eficient când produce efectele dorite cu un consum cât mai redus de resurse, accentul căzând pe ultima parte. De aceea, veți găsi în topurile internaționale că sistemul românesc de sănătate este unul dintre cele mai eficiente. Sau despre cele cubaneze, deși aici este o altă discuție. Practic, se reduce aici discuția la un rezultat sau impact cât mai mare cu resurse limitate sau, mai bine zis, în limita resurselor puse la dispoziție.

În română, efectiv înseamnă eficace, ceea ce este înțeles că produce efectul dorit, așteptat util, când funcția definită sistemului este îndeplinită de sistem, practic care își produce efectul scontat.

Aici nu există probleme de interpretare, eficace a venit în limba română din franceză unde are același sens, în limba engleză eficace înseamnă cam același lucru, diferențele fiind minore.

În anumite limbaje de specialitate întâlnim „efectiv” ca producându-și efectul, fiind în efect, adevărat, în acțiune.

Altfel spus, acest mic detaliu care în esență se referă la același lucru, respectiv pentru a descrie producerea unor efecte, ridică întrebări diferite în problema lipsei celor zece miliarde de lei din buget în urma politicilor Guvernului Cioloș.

Dacă vorbim de eficiență, situația tinde spre a favoriza existența unui minus în bugetul de stat provenită din necolectarea taxelor, din producerea unor cheltuieli neadecvate și nepotrivite, din neatingerea obiectivelor ce țin de atragerea fondurilor europene, a celor ce țin de investițiile publice și nu numai.

Altfel spus, Liviu Dragnea are argumentul unui potențial mult mai care putea fi dus la îndeplinirea cu resursele avute la dispoziție. Are argumentul prognozelor macroeconomice și a situației de la începutul mandatului prim-ministrului Dacian Cioloș, al cunoașterii efectului dorit și al resurselor avute la dispoziție, incluzând aici și capacitatea de a lua decizii pentru a stimula economia. Putem spune că Guvernul Cioloș a fost ineficient, irosind resurse (existente și/sau potențiale).

Dacă vorbim de eficacitate, înseamnă că în mandatul Guvernului Cioloș au fost îndeplinite obiectivele care erau stabilite care trebuind a fi îndeplinite, vorbim de implementare care a dus la îndeplinirea efectului decis și dorit. Au fost dorite respectivele politici, au fost duse la îndeplinire. Guvernul Cioloș a fost, așadar, unul eficace, dar trebuie să adaugăm mai multe date, în principiu legate de acțiunile dorite și de efectul acestora.

Dacă vorbim de efectivitate, Guvernul Cioloș, în timpul mandatului, a implementat politicile necesare, fiind discutabil dacă și-au produs efectele pe care acestea trebuiau să le producă sau dacă mandatul a transpus în realitate procesul necesar, fiind pe locul secund atingerea efectului dorit.

Vorbim mai degrabă de existența mandatului, a unui proces de implementare a politicilor publice. Dacă au avut rezultatul dorit este partea a doua, deloc neglijabilă. Bine sau rău este mai puțin important, au fost în aplicare.

sursa imagine: budget/Shutterstock.com

Concluzie: ineficient, efectiv, eficace/ineficace

Desigur, exemplele date au o probleme, în sensul că subiecții sunt diferiți (ba am vorbit de mandatul guvernului, ba de implementarea politicilor, ba de obiective). Putem spune însă că, în situația celor zece miliarde:

  • Guvernul Cioloș nu a fost eficient (în atingerea obiectivelor);
  • Guvernul Cioloș a fost efectiv (în atingerea obiectelor);
  • Guvernul Cioloș a fost eficace (în atingerea obiectivelor obiectivelor stabilite) sau nu a fost eficace (în atingerea obiectivelor dorite), în funcție de obiectul de referință.

Rămâne la dispoziția dumneavoastră să stabiliți ce variantă, până la urmă, preferați, căci toate sunt valide și adevărate în funcție de context.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.