Ganja sub asediul Armeniei

Ganja sub asediul Armeniei

Ganja este un oraș minunat în Azerbaijan. Nu este în teritoriul disputat, în Nagorno-Karabakh, și totuși au fost lansate rachete de pe teritoriul Armeniei către un oraș din Azerbaijan. O rachetă a omorât 12 cetățeni și a rănit alți 40 într-un atac asupra civililor venit din Armenia. Armenia refuză să își asume responsabilitatea până la această oră, deși rachetele au plecat din Armenia asupra orașului azer.

Ganja este al doilea oraș ca mărime din Azerbaijan, după capitala Baku. Față de Baku, Ganja este în interiorul teritoriului azer. Găzduiește aproximativ 330.000 de cetățeni, în principal de etnie azeră. Printre aceștia se află și refugiați azeri din Armenia și persoane strămutate interior din rândul comunității azere din Nagorno-Karabakh. Orașul a fost fondat acum mai bine de un mileniu în timpul dinastiei Abbasid, rămând un oraș relevant în Caucazul în această perioadă. Urmele istoriei se revăd în Ganja, păstrând urme ale tuturor marilor evenimente istorice din spațiul eurasiatic.

În prezent, rămâne un oraș bine organizat într-o zonă complicată. Dar rezidenții s-au trezit bombardați cu rachete balistice venite din Armenia pe fondul încălzării conflictului din Nagorno-Karabakh începând cu a doua jumătate din septembrie 2020. Un acord de încetare a focului a fost anunțat pe 10 octombrie la presiunea actorilor externi. Dar acest atac vine după acest pas.

Uniunea Europeană a transmis doar un mesaj, prin intermediul unui purtător de cuvânt al Serviciului European de Acțiune Externă, în care „deploră atacurile asupra orașului azer Ganja în noaptea de 16-17 octombrie, rezultând în pierdeți de vieți civile și răni grave”. Îndeamnă părțile să nu mai atace civilii și instalațiile civile și face apel la respectarea acordului de încetare a focului. Deși este un conflict în rândul unor parteneri în apropierea Uniunii, căci este aici, peste Marea Neagră, prima reacție în cazul unui astfel de atac în care locuințe civile sunt lovite cu rachete balistice rămâne la acest nivel.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *