Flexibilitate în cazul #IranTalks

Flexibilitate în cazul #IranTalks

Continuu povestea cu negocierile pe tema #IranTalks cu cele mai noi noutăți transmise de către reprezentanții europeni pe tema progresului făcut.

Pe 28 iunie, la Viena, a avut loc o nouă întâlnire după cea din Luxembourg de acum câteva zile. Voi relua, pe scurt, aspectele amintite de Înalt Reprezentantul Uniunii Europene după două întâlniri bilaterale, una cu ministrul Zarif și cealaltă cu secretarul de stat Kerry, cât și multilateral în formatul E3+3:

  • echipele de negociere vor începe să lucreze pe text la o variantă finală, astfel încât să transpună înțelegerile politice;
  • deadline-ul de 30 iunie rămâne în vigoare, însă va avea câteva zile de în plus la începutul lunii iulie; amânarea nu este o soluție;
  • rămân puncte neatinse, dar care nu vor fi renegociate și nu vor fi incluse pe agendă.
steag iranian
sursa imagine: Iran flag Tehran skyline

Declarațiile făcute de Federica Mogherini pun accentul pe flexibilitate, dar pe rezolvarea a ceea ce s-a tradus în consens deja acum, fără a mai amâna. Din mesajul transmis, alte aspecte controversate nu vor fi aduse în acest punct în discuție, dorindu-se finalizarea discuțiilor deja avute în urmă cu câteva luni.

Rămân câteva semne de întrebare cu privire la activitatea avută de echipele de negociatori și echipele tehnice, însă cred că e momentul să privim dincolo de realpolitik și să vedem că zilele următoare pot aduce un plus cooperării internaționale.

Articol de acum câteva zile despre negocierile din dosarul iranian:

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.