Finlanda NU are în program săptămâna de lucru de 4 zile

Finlanda NU are în program săptămâna de lucru de 4 zile

Guvernul Finlandei a contrazis mesajele apărute în mass-media internațională și preluate ca de obicei de mass-media românească,  fără verificări la sursă, privind săptămâna de lucru de patru zile.  Nu este în programul de guvernare, iar idea a fost amintită într-o discuție informală vara trecută.

O listă a publicațiilor care au transmis acest mesaj include, printre altele, următoarele publicații. Lista: StiriCurate.ro, Gândul.info, Mediafax.ro, Cotidianul.ro, FinancialIntelligence.ro, Adevărul.ro, Antena3.ro, PlayTech.ro, HotNews.ro, Digi24.ro, Universul.net, Ziaristii.com, Cotidianul.ro, EVZ.ro, RomâniaTV.net, A1.ro, ZiuaNews.ro, Ziare.com, Orange.ro, CunoasteLumea.ro, Libertatea.ro, DCNews.ro, Mesagerul.ro, OraDeSibiu.ro, ZF.ro, ConstantaDeAzi.ro, ZiuaConstanta.ro, eBihoreanul.ro, ZiarulProfit.ro…

Așteptarea cititorilor ar fi ca toate aceste publicații să se corecteze, să anunțe corectarea informației în același mod precum știrea falsă inițială.

Faptul că printre acestea se află și agenții de știri ar trebui să ofere motive de îngrijorare. Dacă o informație ușor de verificat trece atât de simplu prin filtrul media, putem să ne punem în fiecare zi întrebări despre câteva informații transmise la TV, radio, în presa scrisă, în online și nu numai sunt adevărate.

Responsabilitatea în acest caz este de departe a redactorilor și a canalelor acestora. În orice moment, autorii puteau verifica informația printr-un telefon la Ambasada Finlandei în României, mai ales că era și o zi lucrătoare. Nu s-a întâmplat acest lucru, ci a fost intoxicate opinia publică.

În lista de mai sus sunt și câteva publicații care transmit constant că luptă cu „fake news” și dezinformarea. Se pare că și transmit știri false. Merită amintiți pentru că există impresia că un design sau o compunere mai atractivă a textelor, mai mult conținut sau abordarea unor teme mai îndepărtate reprezintă un indicator pentru calitatea publicației respective.

Fals, după cum se poate vedea, pot transmite foarte ușor minciuni. Inclusiv eu tindeam să cred că știrea putea deveni realitate, văzând că este promovată de multe surse urmărite.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *