Finalul procedurii de destituire a președintului Trump. Argumentația senatorului Romney

Finalul procedurii de destituire a președintului Trump. Argumentația senatorului Romney

Președintele Donald J. Trump a fost achitat în procedura în care fusese pus sub acuzare pentru abuz de putere și obstrucționarea Congresului.  A fost al patrulea președinte american confruntat de procedura destituirii din funcție după Andrew Johnson (DEM) în 1868, Richard Nixon (GOP) în 1974 și Bill Clinton (DEM) în 1999. Votul achitării s-a făcut pe linii partizane, asemenea celorlalte cazuri, cu o excepție.

Procesul de impeachment lansat de al 116-lea Congres al Statelor Unite a ajuns la final pe 5 februarie 2020, președintele fiind achitat de Senatul SUA pentru cele doiuă capete de acuzare. Pentru abuz de putere, Senatul a exprimat 48 de voturi pentru și 52 de voturi împotrivă. Pentru obstrucționarea Congresului, Senatul a exprimat 47 de voturi pentru, 53 de voturi împotrivă. Pentru a fi condamnat, era nevoie de 67 de voturi, două treimi, pentru oricare dintre cele două capete de acuzare.

Impeachment. Dacă un oficial federal comite o infracțiune sau acționează neadecvat, Camera Reprezentanților poate să declanșeze procedura de impeachment cu punerea sub acuzare. Ulterior, persoana pusă sub acuzare beneficiază de un proces de impeachment în Senat și, în funcție de rezultate, este achitat sau înlăturat din funcție. Nu numai președinții federali sunt puși sub acuzare astfel, ci și alți oficiali, dar cazurile sunt limitate.

În Senatul din Congresul SUA sunt, în aceste momente, 45 de senatori din Partidul Democrat, 53 de senatori din Partidul Republican și doi senatori independenți (Bernie Sanders de Vermont și Angus King de Maine). Din rezultate, vedem că voturile au fost exprimate pe linii partizane, cu o excepție în cazul acuzației de abuz de putere, unde un senator republican a votat „vinovat”. Este vorba de Mitt Romney, senator de Utah, fost guvernator de Massachusetts și fost candidat republican la alegerile prezidențiale din 2012.

Dincolo de faptul că votul unic al lui Romney transformă întreg procesul într-un vot bipartizan pentru condamnarea lui Trump, unic în istorie, argumentația sa exemplară, dincolo de logica de partid, cu originile în filosofia părinților fondatori ai SUA și în conservatorismul american, merită amintită.


Discursul lui Mitt Romney privind votul de punere sub acuzare

 

În consecință, președintele este vinovat de un groaznic abuz al încrederii publice.

Ceea ce a făcut nu a fost „perfect” – Nu, a fost un atac flagrant asupra drepturilor noastre electorale, asupra intereselor noastre de securitate națională, și asupra valorilor noastre fundamentale. Coruperea unei alegeri pentru a se menține cineva în funcție este probabil cea mai abuzivă și distructivă încălcare a jurământului depus de cineva pe care mi-o pot imagina.

În ultimele câteva săptămâni, am primit numeroase apeluri și mesaje. Multe mi-au cerut, în cuvintele lor, „să țin cu echipa”. Pot să vă asigur că acela a fost gândul pe care l-am avut în minte. Sprijin o mare parte din ceea ce președintele a făcut. Am votat cu el în 80% din timp. Dar promisiunea făcută în fața lui Dumnezeu de a aplica o justiție imparțială îmi cere să las deoparte părtinirile și sentimentele personale. Dacă aș fi ignorat dovada care mi-a fost prezentată și aș fi nesocotit ceea ce cred că jurământul meu și Constituția îmi cere, de dragul unei mize partizane, ar fi însemnat, mă tem, să-mi expună caracterul mustrării istoriei și cenzura conștiinței mele.

Traducerea pe care am realizat-o acestui discurs este disponibilă la adresa următoare:

Argumentatia senatorului Mitt Romney la punerea sub acuzare a președintelui Donald Trump

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *