Farsa zilei: Declarația Parlamentului României consacrată marcării a 30 de ani de la victoria Revoluției române

Farsa zilei: Declarația Parlamentului României consacrată marcării a 30 de ani de la victoria Revoluției române

Declarația Parlamentului României consacrată marcării a 30 de ani de la victoria Revoluției române din decembrie 1989 este incorectă factual și plină de lozinci, dar problema cea mai mare este că declarația e o dovadă de populism.
Parlamentul României „își exprimă recunoștința față de toate actele de dizidență manifestată sub orice formă împotriva regimului communist”. Au fost și acte față de care manifestarea recunoștinței este reprobabilă, cum ar fi violențe și acte teroriste. Nu poți să îți exprimi recunoștința față de toate actele de dizidență.
Nu poți să îți „reafirmi atașamentul față de principiile, valorile și țelurile Revoluției române”, ca Parlament, când ai puterea să contribui la respectarea acelor țeluri, dar refuzi de 30 de ani majoritatea principiilor, valorilor și țelurile Revoluției române.
E populist și neproductiv să condamni manifestarea populismului, mai ales când din 2017 tot discursul politic este o manifestare a populismului. Nu poți condamna populismul alături de comunism și nationalism, iar în același timp să nu ai niciun cuvânt în declarație despre cel puțin șase ani sub umbra fascismului, ba chiar să citezi în declarațiile solemne cu prilejul acestui eveniment personalități care au susținut regimurile fasciste pre-comuniste din România.
Și altele.
imagine: Timişoara, 17 decembrie 1989, Agerpres
Textul proiectului de declarație este disponibil la adresa aceasta (.pdf).

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.