Execuțiile din Iran continuă. Regimul rămâne la fel

Execuțiile din Iran continuă. Regimul rămâne la fel

Pe 30 ianuarie, un tânăr de 22 de ani a fost executat în Iran, acesta fiind condamnat pentru o crimă comisă în momentul în care avea 15 ani, acesta fiind în arest din 2011. Ali Kazemi este cel puțin al doilea tânăr executat de autoritățile iraniene în luna ianuarie pentru crime comise când aceștia erau minori, multe alte persoane aflându-se în aceeași situație.

Iranul este unul dintre statele care au ratificat convenții internaționale relevante în zona de interzicerere a pedepsei capitale:

  • Convenția Națiunilor Unite privind drepturile copilului;
  • Convenția internațională privind drepturile civile și politice.

Printre instituțiile care și-au exprimat poziția pe această temă se află Guvernul Federal al Germaniei, luând poziție prin intermediul comisarului Guvernului Federal pentru Ajutor Umanitar și Politica privind Drepturile Omului. Acesta atrage atenția asupra execuției iminente a unei alte persoane, Hamid Ahmadi, un tânăr de 27 de ani.

Ultima persoană a fost condamnată la moarte în 2009, acum aflându-se în arest. Este acuzat de înjunghierea fatală a unui tânăr în timpul unei lupte între cinci adolescenți, situație asemănătoare ca în primul caz evidențiat. După o reluare a procesului în urma reformei dreptului privind delincvența juvenilă, în decembrie 2016, acesta a fost condamnat din nou la moarte.

Pe lângă condamnarea la moarte și execuția, elemente ce reprezintă grave încălcări ale dreptului internațional și dreptului drepturilor omului, există dubii privind respectarea principiilor privind desfășurarea unui proces corect, la standarde internaționale, privind respectarea standardelor și principiilor statului de drept.

Regimul iranian rămâne unul dintre principalii promotori ai pedepsei cu moartea, inclusiv în situații interzise explicit și cu ratificarea convențiilor care interzic aceste demersuri, încălcând astfel angajamentele luate pe plan internațional.

steag iranian
sursa imagine: Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *