Evoluția schimburilor comerciale Romania-Maghreb Central

Evoluția schimburilor comerciale Romania-Maghreb Central

moschee marrakech maroc
sursa imagine: koutoubia mosque in marrakech morocco | Shutterstock.com

Graficele de mai jos conțin o serie de informații despre evoluția schimburilor comerciale între România și statele din Magrebul Central în perioada 2008-2012. Am folosit datele de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe din România, iar prelucrarea a a fost făcută de mine pentru o lucrarea de cercetare la sfârșitul anuluo 2014.

Romania-Maghreb, pe țări

Trade Evolution Romania – Algeria

ro-al trade evolution
Blidaru, M., 2015, Cooperacion Institucional Rumano-Magrebi

Trade Evolution Romania – Morocco

romania morocco - romania
Blidaru, M., 2015, Cooperacion Institucional Rumano-Magrebi

Trade Evolution Romania – Tunisia

romania tunisia trade
Blidaru, M.,, 2015, Cooperacion Institucional Rumano-Magrebi

 

După cum vedeți, este o corelare între Primăvara Arabă, dacă a existat, și evoluția comercială. Deschiderea post 2011 este similară celei de la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990. Sperăm că nu va avea același viitor.

Dacă sunteți interesați și de cifre, informații din tabelul de mai jos vor răspunde curiozităților cu privire la acest aspect. De data aceasta, țările evidențiate sunt Maroc, Algeria, Tunisia și Libia.

trade romania maghreb
Blidaru, M., 2015, Cooperacion Institucional Rumano-Magrebi

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!