Este Iranul de neatins?

Este Iranul de neatins?

În timp ce cei mai mulți democrați de pe plan internațional încurajau sau descurajau protestele din Iran, făcând apel ca autoritățile iraniene să respecte drepturile omului, incluzând drepturile la liberă exprimare, liberă adunare și de a-și critica guvernul, și să acționeze în limitele dreptului internațional, Iranul demonstra cât de mult contează dreptul internațional și cât de mult contează drepturile omului.

Pe 4 ianuarie 2017, un minor a fost executat în Iran, după ce primise o condamnare la moarte în octombrie 2017 la 16 ani pentru crime extrem de grave. Însă acesta nu este un motiv pentru aplicarea pedepsei capitale, la fel de bine putând fi aleasă arestarea pe viață alături de alte măsuri. Mai multe organizații ce luptă pentru protejarea drepturilor omului au cerut această schimbare a regimului sancțiunii, de la pedeapsa capitală la închisoare pe viață, însă fără efect.

În acest caz, Uniunea Europeană a ieșit cu un mesaj public și a transmis că  „se opune pedepsei capitale în orice circumstanțe și cazuri, fără nicio excepție, urmărind abolisarea sa universală”.

Dar execuția ridică mai multe probleme în contextul protestelor din Iran, fără să aibă totuși nicio legătură.

Pedeapsa cu moarta aplicată minorilor este contrară obligațiilor internaționale asumate de Iran prin Convenția internațională privind drepturile civile și politice și prin Convenția internațională privind drepturile copilului, două documente care stau la baza dreptului drepturilor omului și care angajează statele în drepturi și obligații clare.

A doua problemă ridicată ține de soarta celor peste o mie de protestatari arestați, celor peste 42.000 de oameni ieșiți în stradă și simpatizanților acesotra. Există motive serioase de îngrijorare față de respectarea de către autoritățile iraniele ale măsurilor de siguranță în timpul detenției și în privința sancționării acestora.

iran grunge flag
sursa imagine: Iran grunge flag | StockVault.net

De ce este o problemă și mai mare astăzi?

Unii dintre cei care au refuzat să comunice pe tema protestelor din Iran cu un mesaj clar pentru protecția drepturilor omului au adus în atenție nevoia de a ține Iranul în acordul nuclear din 2016 sub JCPOA, un document, din nou, cu relevanță juridică, amintind de dialogul cu autorițile iraniene. Deși există câteva dovezi că Iranul încalcă anumite prevederi ale acordului nuclear sub privirea cu bună credință a partenerilor internaționali, apare problema respectării obligațiilor asumate internațional, Iran fiind printre campioni aplicării pedepsei cu moartea, inclusiv în rândul minorilor.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *