Esec vs victorie

Fiecare dintre noi am trecut prin lunga sau scurta noastra viata atat prin esecuri cat si prin victorii. Depinde de noi daca ne consideram ghinionisti sau norocosi. Depinde de noi daca credem ca norocul l-am facut cu mana noastra.

Intotdeauna esecurile presupun un mare efort. Cu cat esti mai sus cu atat cazi mai usor si mai periculos. Ceea ce este cel mai greu este revenirea  la pozitia initiala sau aproape de ea. Nu conteaza de in  ce domeniu ne uitam, peste tot dam de astfel de cazuri. Esecurile sunt dureroase, dar daca nu ar exista ar mai fi oare victorii? Cazurile cele mai des intalnite sunt cele in care ne punem fata in fata cu examenele. Muncim din greu sau deloc si surpriza : esec total. Rezultatul este mai slab decat cel asteptat.  Nu se poate. Si cand te gandesti cat de mult te-ai chinuit simti intr-adevar ca ai fost dezamagit, furat,” injunghiat pe la spate”. Dar acest lucru nu trebuie sa sperie pe nimeni. Important este sa nu renuntam caci cat de rau poate fi? Trebuie sa fim mai optimisti. Indulgeste-ti ziua dupa un esec cu o gluma buna, un banc bun, citeste o carte sau practica orice alta activitate unde stii sigur ca nu ai cum sa pierzi.

Gandeste-te ca jucand un joc pe calculator dupa ce ai aflat veste poate fi demoralizator, poate fi enervant. Asa ca , tine minte, nu este o idee buna.

Important este sa tii minte doua lucruri . Unul dintre ele este ca pesimismul dauneaza grav sanatatii, iar celalalt este ca esecurile te intaresc. Intotdeauna ai de invatat dintr-un esec.  Nu trebuie sa fii descurajat. Drumul catre succes este greu.

Depinde de noi daca credem ca succesul il avem, suntem aproape de el sau este imposibil de atins.  Nu intotdeauna putem avea parte de un drum usor catre succes. Nu intotdeauna este usor  sa te lupti cu altii. Mediul exterior poate fi descurajant de foarte multe ori. Unii renunta de la inceput, altii sunt obligati de esec sa renunte, altii considera ca deja au esuat. Unii isi continua drumul, dar se simt impliniti la jumatatea lui sau cineva/ceva ii impiedica sa treaca la un nivel superior. Si in partea de sus a clasamentului se afla cei mai buni. Oricine poate fi cel mai bun. Nu este usor. Dupa cum am spus mai sus poti renunta, poti fi fortat sa renunti.  Victoria este aproape,  foarte aproape cand crezi ca poti. Nimeni nu te poate opri cand nu esti descurajat. Trebuie sa fii pe picioarele tale.

Acum ajungem pe primul loc. Ce trebuie sa faci? Am invatat ceva? Pot continua? Sunt cateva intrebari pe care ni le punem sau ni le vom pune fiecare. In orice caz exista cateva raspunsuri care nu trebuiesc neglijate.

Ce trebuie sa faci? Fii calm si nu ti-o lua in cap. Da. Este intr-adevar greu, dar totusi… Trebuie sa ai capul pe umeri, nu trebuie sa te lasi condus de sentimentul de victorie. Este un sentiment razbunator ce te poate pune  in situatia discutata prima data in acest articol.

Sa venim acum cu raspunsul la cea de-a doua intrebare. Invatam ceva din succes? Da si nu. Depinde de noi. Acesta este motivul pentru care exista nesiguranta in raspunsul la aceasta intrebare. Putem invata. De obicei din drumul parcurs catre succes avem de invatat. Stim sa ne ferim de eventualele obstacole. Putem ramane cu amntiri frumoase, mult mai importante ca banii, faima  etc… Sau nu.  Daca ne imbatam foarte repede cu succes, un lucru este clar : ne asteapta o cazatura dureroasa, foarte dureroasa.

Cea de-a treia intrebare : Putem continua? Depinde de fiecare persoana. Depinde de noi sa ne sa ne stabilim punctul in viata noastra numit succes. Multi renunta. Multi se cred deja impliniti. Multi considera ca ajunge. Gata. Mai mult nu se poate. Insa trebuie sa remarcam persoanele care isi stabilesc alte obiective in functie de succesul avut.
Inchei  aceasta cugetare publica prin urmatoarele doua citate apartinand unor personalitati. Primul apartine lui Jules Renard , iar cel de-al doilea este al lui Gabriel Liiceanu.

“Esecul nu este singura pedeapsa pentru lene, exista , de asemenea, si succesul celorlalti”

“Esecul este locul unde te ridici pentru a merge mai departe”

6 Replies to “Esec vs victorie”

  1. I found this post while looking for some random stuff. Thanks for sharing I’ll be back regularly and will email this post to my friends.

  2. Have no enough cash to buy some real estate? Worry not, just because this is real to get the credit loans to work out such kind of problems. Thus get a credit loan to buy all you require.

  3. You should participate in a contest for one of the best blogs on the web. I’ll advocate this website!

Comments are closed.