EMA merge la Amsterdam

EMA merge la Amsterdam

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) merge la Amsterdam, în urma voturilor statelor membre ale Uniunii Europene. În același timp, Autoritatea Bancară Europeană se mută la Paris.

România a pierdut un proiect cu impact de miliarde de euro. 23 de orașe au fost în competiție pentru găzduirea Agenției Europene a Medicamentului, însă în marea finală s-au întrecut Milano și Amsterdam.

Cum spuneam în momentul depunerii dosarului, Bucureștiul nu are șanse pentru găzduirea Agenției Europene a Medicamentului, nu pentru că nu dorește cineva să avem o agenție (a fost introdus inclusiv un criteriu geografic în considerarea), ci pentru că Bucureștiul, România și aplicația depusă nu se ridică la nivelul așteptărilor.

De la coada de la terminalele de la aeroport la traficul din București, de la poluarea din oraș la lipsa pistelor pentru biciclete, de la transportul în comun depășit la siguranța de pe străzi și nu numai, există minusuri semnificative.

Mesajele de promovare discutau despre București într-un stil propagandistic, lipsit de credibilitate, compartiv cu realitatea. Mi-ar fi plăcut să trăiesc în Bucureștiul din clipul video, dar realitatea este un pic diferită.

Toate orașele candidate au avut o campanie de promovare bună, doar că unele au avut strategii și mai bune. Atât în privința abordării în timp, cât și a conținutului campaniei. Aici am stat destul de bine, dar forma nu poate ascunde fondul.

Impactul Agenției pentru oraș înseamnă beneficii de miliarde de euro. Dar ai nevoi de credibilitate să le atragi. Cât de credibil poți fi când investițiile publice din București și din România sunt alocate ineficient și cu multe deficiențe de administrare? Sau când corupția este cuvântul care descrie cel mai bine România pe plan extern? Sau când din cauza unor practici lipsite de integritate drepturile omului sunt afectate?

Mai mult, Comisia Europeană a publicat un set de evaluări, oferind transparență aproape totală asupra situației aplicațiilor. Și Agenția Europeană a Medicamentelor a publicat o serie de indicații.

Povestea cu Agenția Europeană a Medicamentului se oprește aici. Formele nu pot ascunde fondul, iar EMA merge la Amsterdam. Mi-ar fi plăcut să avem o agenție a Uniunii în țară, dar până nu rezolvăm problemele de bază acest lucru nu se va întâmpla: infrastructură, integritate, intenții bune.

Agenția Europeană a Medicamentului a avut sediul în Londra de la înființare, în 1995. Are un personal de aproximativ 900 de persoane. Relocarea vine pe fondul deciziei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord de a ieși din Uniunea Europeană.

*sursă imagine: EMA/Twitter

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *