Egalitatea în fața legii și finanțarea campaniilor electorale: Franța

Egalitatea în fața legii și finanțarea campaniilor electorale: Franța

După alegerile prezidențiale și parlamentare de anul trecut din Franța, toate partidele politice se confruntă cu o serie de anchete ce țin de finanțarea partidelor sau a campaniilor electorale.

Dacă în campanie era în discuție problema fostului candidat al Republicanilor, Francois Fillon, care își angajase soția fictiv ca asistent parlamentar, caz devenit public în urma unei anchete a unei publicații de satiră, și angajarea fictivă tot ca asistent a unei gărzi de corp a președintei fostului Front Național, Marine Le Pen, acum situația se mută pe ceea ce s-a întâmplat în timpul campaniilor electorale.

Autoritățiel franceze realizează investigații privind iregularitățile la finanțarea campaniei fostului candidat prezidențial Jean-Luc Melenchon, precum și, conform unei știri recente, la finanțarea campaniei partidului președintelului Emmanuel Macron, REM.

Parchetul francez investighează originea neidentificată a unor donații de aproximativ 144.000 de euro primite de Republique En Marche. O parte din banii urmăriți de autoritățile franceze au finanțat inclusiv campania lui Emmanuel Macron, din informațiile disponibile public. Identificarea originii donațiilor este obligatorie.

Dar povestea nu se oprește aici. Acum câteva luni, judecătorii francezi au blocat alocarea a 2,35 de milioane de euro din subsidii publice pentru Frontul Național, reprezentând aproximativ jumătate din subsidiile publice primite Front în 2018. Blocarea plăților are loc în cadrul scandalului privind deturnarea fondurilor europarlamentare pentru alte scopuri.

În opoziție sau la putere, nimeni nu scapă de investigații privind respectarea legii, în cazul de față privind finanțarea campaniilor electorale și a partidelor politice. Sunt cazuri diferite, însă egalitatea în fața legii, realizarea și respectarea cu bună credință a legii, într-un stat de drept, sunt principii fundamentale pentru o democrație.

*sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *