După două luni de negocieri, Austria și-a decis coaliția de guvernare

După două luni de negocieri, Austria și-a decis coaliția de guvernare

La două luni de la alegerile generale din Austria, a fost anunțat acordul care va da noua coaliție de guvernare în urma negocierilor, fiind vorba de o revenire la formula din 2000-2005, cea a unei guvernări comune Partidul Popular – Partidul Libertății, o alianță de dreapta între creștin-democrați și naționaliștii anti-imigrație.

În urma alegerilor din 15 octombrie 2017, Partidul Popular (OVP) a terminat pe primul loc, cu 31,5% din voturi, fiind urmat de Partidul Social Democrat (SPO) cu 26,9% și de Partidul Libertății (FPO) cu 26%. Dacă în urma alegerilor anterioare fusese constituită o mare coaliție de guvernare formată din populari și de social-democrați, negocierile din acest an au fost deschise, fiind luată în calcul o coaliție cu naționaliștii FPO.

Dacă postul de cancelar va fi deținut de liderul conservatorilor Sebastian Kurz (31 de ani),  devenind cel mai tânăr lider de țară, cel de vice-cancelar va ajunge la FPO, la Heinz-Christian Strache (48 de ani). Ministerele responsable de interne și apărare vor ajunge tot la Partidul Libertății, în timp un diplomat apropiat de dreapta FPO, fără a fi membru de partid, va fi responsabil de afacerile externe.

Ce politic ar putea aduce această coaliție guvernamentală, având în vedere că ultima dată când a fost în centrul atenției a provocat sancțiuni politice din partea Uniunii Europene:

  • relaxare fiscală pentru mediul de afaceri și pentru cetățeni;
  • politici dure privind securitatea internă, inclusiv privind imigrația ilegală;
  • continuarea direcției pro-europene, menținând rezerve în anumite domenii;
  • opoziție față de interferențele autorităților europene în politica domestică;
  • o poziție mai relaxată față de Rusia, având în vedere acordul FPO cu Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin.

Acordul realizat între Partidul Popular și Partidul Libertății a primit unda verde din partea președintelui Alexander Van der Bellen. După 11, conservatorii austrieci au recâștigat cancelaria, aceasta fiind deținută în ultima perioadă de social-democrați.

Chiar dacă acordul din urma negocierilor clarifică poziția pro-europeană a viitorului executiv austriac, aceasta nu înseamnă că nu vor fi aduse poziții critice. Ambele partide care vor fi la guvernare au avut critici puternice față de Bruxelles pe teme cu impact asupra cetățenilor, precum securitatea și migrația. Partidul Libertății, deși este de decenii bune în prim-planul politicii austriece, și-a menținut o poziție naționalistă, eurosceptică și populistă.

sursa imagine: fb.com/sebastiankurz.at

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *