Duble standarde în exportul european de carne de vită

Duble standarde în exportul european de carne de vită

După criza encefalopatiei spongiforme bovine de la începutul anilor 2000 din mai multe state europene, Coreea de Sud a impus în 2001  restricții comerciale pentru carnea de vită și produsele din carne de vită de la nivelul UE, în special restricții sanitare.

Din 2011, cele două părți sunt legate de un acord commercial, însă accesul pentru exporturile de carne de vită și produse din carne de vită pe piața coreeană a rămas restricționat. Restricțiile de import pentru carnea de vită și produsele de carne de vită au început a fi ridicate pentru statele membre ale Uniunii Europene. Momentan, accesul a fost garantat de autoritățile coreene pentru Danemarca și Olanda, restul cererilor depuse fiind în așteptare.

Fermierii și operatorii din acest sector din Danemarca și Olanda au acces acum la piața coreeană, după ridicarea restricțiilor sanitare, aproape două decenii mai târziu, bucurându-se de condițiile acordului UE-Coreea de Sud, acord care oferă taxe vamale mai reduse.

Unde e problema? Sau unde sunt dublele standarde, după cum am preferat să le numesc? UE are politici comerciale și agricole comune. Totuși, eliminarea restricțiilor impuse de Coreea de Sud în relație cu producătorii europeni se fac treptat, în funcție de statele membre. Cazul de față oferă un avantaj competitiv celor din Danemarca și din Olanda, bucurându-se de lipsa competiției europene, pentru că celelalte cereri sunt în așteptare.

Există promisiunea coreeană de procesare a acestora într-un timp util, însă momentan doar Danemarca și Olanda își reiau exporturile către Coreea de Sud. Timpul și accesul fără competiție europeană oferă avantaje competitive, o portiță importantă de a se extinde pe piață, cu sprijijn european, dar având doar competiție extra-europeană.

Desigur, eliminarea  de către Coreea de Sud a restricțiilor la importul de carne de vită și produse din carne de vită este un lucru foarte bun pentru fermierii și operatorii din statele membre pentru care acestea au fost eliminate. Problema este nesincronizarea sau, în alte cuvinte, tratatementul preferințial (indirect) pentru unele state membre UE față de altele. Nici nu contează care sunt celelalte.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *