Drone, Aramco și securitatea energetică

Drone, Aramco și securitatea energetică

După ce au atacat acum câteva luni aeroporturi, dar și alte puncte strategice saudite, rebelii Houthi, sprijiniți de Iran, au folosit drone pentru a ataca o serie de facilități cheie ale industriei petroliere saudite. în Abqaiq și Khurais, estul Peninsulei Arabiei. În Abqaiq se află cea mai mare uzină de procesare a petrolului din lume, iar Khurais este uzina responsabilă pentru al doilea cel mai mare camp petrolifer al Arabiei Saudite.

Ce impact are acest atac coordonat realizat cu zece drone?

În primul rând, a reușit pentru câteva zile să taie la aproape jumătate producția de petrol a Arabiei Saudite, o reducere cu aproximativ cinci milioane de barili pe zi a producției de petrol, în condițiile în care producția saudită este de unsprezece milioane de barili în zilele normale. Cinci milioane de barili de petrol înseamnă aproximativ 5% din aprovizionarea globală cu petrol. Impactul va fi vizibil pe piețe globale de petrol, e drept că redus sau inexistent în unele zone (precum România).

Atacul, deși motivat ca un răspuns la participarea Arabiei Saudite în coaliția internațională de intervenție pentru a sprijini a liderii recunoscuți de comunitatea internațională din Yemen, reușește să lovească în industria saudită, în capacitatea de apărare anti-aeriană saudită și în Aramco. De mai mulți ani, sunt discuții privind listarea Aramco, guvernul saudit oferind un calendar flexibil în acest sens.  Deși este vorba de 5% din companie în discuțiile de listare, saudiții se așteaptă la investiții generate de aproximativ 100 de miliarde de dolari. New York, Londra, Hong Kong și Tokyo sunt câteva piețe aflate într-o competiție directă pentru a atrage listarea internațională a Aramco. Listarea este considerată de saudiți o oportunitate de aduce venituri către fondul severan, fond cu un rol important în viziunea faraonică de modernizare a Arabiei Saudite. Când este vorba de unul dintre giganții energetici globali, investitorii se uită la securitatea activelor.

Nu poate trece în plan second competiția în domeniul furnizării de petrol, cu un Iran revizionist în regiune. Deloc întâmplător iranienii au anunțat după atac că pot mări producția. Au această capacitate și au nevoie să vândă. Problema este cui și cum, ținând cont de sistemul complex de sancțiuni și libertăți comerciale în care sunt prinși.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a fost printre primii care au atras atenția asupra rolului, cel puțin moral, al Iranului în crearea de probleme furnizării globale de energie: „Teheranul este în spatele a aproximativ 100 de atacuri împotriva Arabiei Saudite, în timp ce Rouhani și Zarif pretend că se implică în diplomație. În ciuda tuturor apelurilor pentru de-escaladare, Iranul a lansat acum un atac fără precedent asupra furnizării globale de energie. Nu există nicio evidență că atacurile au venit din Yemen”. Crizele din Golful Piersic de puține ori implică doar actori locali, de aceea este posibil ca situația să aibă ecouri puternice în plan politic și diplomatic. Pompeo chiar atrage atenție că Iranul trebuie să răspundă pentru această agresiune.

Aramco este cea mai importantă companie a Arabiei Saudite, cel mai mare producător global de petrol, cu aproximativ 65.000 de angajați pe glob și o valoare estimată la aproximativ 1,5-2 trilioane de dolari. În 2018, profiturile Aramco au fost de aproximativ 111 miliarde de dolari, având venituri de 356 de miliarde de dolari. Arabia Saudită este al doilea cel mai mare producător global de petrol după Statele Unite și principalul exportator pe plan global.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *