Două rapoarte importante pe drepturile omului și democrație publicate

Două rapoarte importante pe drepturile omului și democrație

În ultimele două zile, au fost publicate două rapoarte importante cu privire la situația drepturilor omului și democrație în România. Primul este „Raportul internațional privind situația respectării drepturilor omului în România în 2014”, disponibil pe site-ul Ambasadei Statelor Unite în România, la adresa aceasta, iar al doilea este „Națiuni în tranziție 2015”, publicat de Freedom House, disponibil aici.

Am aruncat o privire pe ele. Pot spune de la început că nu sunt exhaustive, dar avantajul este că au o privire de ansamblu asupra situației drepturilor omului și democrației din România. Spun înainte de începerea lecturii acestora că nu ar trebui să ne surprindă faptul că România apare ca performer slab. În general, situația drepturilor omului și a democrației în lume este din ce în ce mai dezamăgitoare și se poate observa un regres.

sursa imagine: Freedom House
sursa imagine: Freedom House

Ar trebui să ne îngrijoreze faptul că punctajele nu sunt cele mai bune? Teoretic, nu. Practic da. Deși există anumite posibile contestații de ordin metodologic și ideologic, aceste rapoarte sunt printre cele mai serioase din perspectivă comparativă pe care le avem pentru a face o evaluare a poziției României pe plan regional și global, dacă vorbim de drepturile omului și democrație. Mai mult, rapoartele, fiind elaborate anual, oferă un cadru util pentru analiza evoluției stării anumitor drepturi și anumitor indicatori ai democrației.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!