Două curiozități europene la zi

Două curiozități europene la zi

Într-un interviu în Der Spiegel, președintele Comisiei Europene în perioada 2014-2019, Jean-Claude Juncker, implicat din 1982 în politica europeană, răspunde la câteva întrebări despre viziunea sa asupra problemelor curente ale Uniunii Europene, dar oferă și informații despre trecut. Amintește cum a câștigat un pariu pe tema rezultatului referendumului privind Brexit din 2016, spune că nu a mai vorbit despre Statele Unite ale Europei de când avea 18 ani (este născut în 1954), spune că trebuie păstrat un loc pentru industria clasică în Europa și rememorează negocierile cu Donald Trump.

Dar mi-a atras atenția, pe lângă povestea tatălui său și locul avut de dorința vacanței în Germania, punctul în care răspunde la întrebarea care a fost cel mai pro-european cancelar german dintrei cei trei cu care a interacționat, Helmut Kohl, Gerhard Schröder și Angela Merkel:

Kohl de departe, deoarece a fost un istoric. Putea gândi în contexte istorice și să le explice altora. Pe lângă, a fost cineva care a fost atent în relațiile cu statele mai mici. De exemplu, Kohl putea să recite numele luptătorilor rezistenței luxemburgheze care au fost omorâți în lagărele de concentrare în ultimele zile de război. – Jean-Claude Juncker în Der Spiegel.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, desfășoară o vizită de stat în China între 3 și 6 noiembrie, la Beijing și Shanghai, a doua deplasare în timpul mandatului său după cea din ianuarie 2018 de la Xi’an, în care și-a exprimat viziunea despre relațiile franco-chineze. Deplasarea are ca tematică apărarea intereselor economice și comerciale francize și europene, cultura și protecția mediului.

Ceea ce a surprins în abordarea lui Macron a fost dimensiunea europeană a vizitei, la fel cum a fost organizată primirea lui Xi Jinping, președintele Chinei, la Paris în acest an. Relația dintre Uniunea Europeană și China nu este doar un exercițiu de imagine al liderului francez, ci o realitate. Din delegația sa fac parte: Phil Hogan, actualul comisar european pentru agricultură și viitorul comisar european pentru comerț internațional, Anja Karliczek, ministrul german pentru educație și cercetare, plus o serie de reprezentanți ai mediului de afaceri francez și german. 

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *