Două comentarii despre Catedrala Mântuirii Neamului

Două comentarii despre Catedrala Mântuirii Neamului

Principala critică care este adusă construcției Catedralei Mântuirii Neamului este legată de cost.

Peste 100 de milioane de euro din fonduri publice și private, cele mai multe venite din partea publică – autorități locale sau naționale, au fost îndreptate până acum pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului, construcția nefiind gata la acest moment.

Sunt două comentarii despre costuri care merită evidențiate.

Alocarea fondurilor publice

Fonduri publice au mers către finanțarea acestui proiect. Este o realitate care nu poate fi contestată. Aceste fonduri puteau merge în numeroase direcții.

Cultura și spiritualitatea, asemenea altor activități, sunt sprijinite și din surse publice de finanțare. Sunt persoane interesate de acest obiectiv de investiții, la fel cum sunt persoane interesate de școli, spitale și autostrăzi. Diferențe fundamentale fac ca posibilitățile de finanțare ale unei catedrale să fie reduse, în principal la surse publice și donații. Nu poți face catedrală în regim privat, prin parteneriat public-privat sau din fonduri europene, deși este o solicitare constantă a populației de un secol, cu milioane de suporteri.

Ideea principală pe care doresc să o transmit este că aceste alocări financiare pentru diferite obiective nu sunt incompatibile și că există fonduri pentru finanțarea unor investiții diferite, dar și că este cât se poate de normal să fie alocate resurse financiare și pentru nevoile culturale ale majorității.

Mai mult, există proiecte care au costat mai mult și beneficiile aduse sunt, într-un mod asemănător, contestabile. Stadionul Arena Națională a costat 207 de milioane de euro, conform informațiilor transmise de Ziare.com. Am mai auzit și informațiile despre costurile pentru bugetul public date de zecile de stadioane în construcție în diferite locuri din țară în această perioadă. Nu justific un astfel de precedent.

Rentabilitatea investiției

A doua chestiune privind costul pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului este că nimeni nu a calculat valoarea returnată de acest proiect.

Sunt numeroase elemente care pot fi cuantificate pe termen mediu și lung, de la economia turismului religios și laic și puterea soft pe care o poate proiecta pe plan regional la beneficiile pentru educație, cultură și religie.

Rămâne enigma în privința numerelor. Aș spune că va depăși suma construcției dacă sunt calculate toate dimensiunile pe termen lung.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *