Dosare. Episodul francez

Dosare. Episodul francez

Parchetul din Paris a anunțat pe 7 iulie 2017 deschiderea unei anchete penale pentru favoritism și tăinuire în cadrul dosarului „Las Vegas”, un moment amintit de mai mulți „răutăcioși” în lunile de dinainte de campania electorală pentru prezidențialele din Franța, în care fusese deschisă o anchetă preliminară.

Era perioada în care candidatul Republicanilor (LR), Francois Fillon, era anchetat în dosarul în care era acuzat că și-a plătit fictiv viitoarea sa soție la cabinetul parlamentar fără ca aceasta să își desfășoare activitatea acolo sau perioada în care candidata Frontului Național (FN), Marine Le Pen, era anchetată pentru angajarea gărzii de corp ca asistent la cabinetul europarlamentar.

Francois Fillon a obținut 20,1% din voturi, fiind eliminat în primul tur, Marine Le Pen a obținut în primul tur 21,3% din voturi, trecând mai departe în turul al doilea, în care l-a întâlnit pe Emmanuel Macron, candidatul Republique En Marche (REM), devenit actualul președinte al Franței.

Sondajele alternative l-au identifcat ca pierzător al turului al II-lea inclusiv pe Francois Fillon. Candidatul de pe locul al IV-lea, Jean-Luc Melenchon (FI), era văzut în sondaje ca fiind singurul care ar fi putut să îl învingă la urne pe Emmanuel Macron. Acesta a obținut 19,58% din voturi.

alegeri franta
imagine: Guillaume Destombes / Shutterstock.com

Însă este dificil de speculat impactul unei anchete penale asupra alegerilor. Fapta la care se referă parchetul parizian s-a petrecut în perioada în care Emmanuel Macron era ministru al finanțelor, iar Muriel Pénicaud, actualul ministru al muncii, conducea Business France. Aș putea spune că, dacă acest caz ar fi fost adus atenției publice mai devreme, probabil ar fi afectat parcursul electoral al președintelui Franței, chiar dacă nu a fost implicat direct. Cu siguranță ar fi fost vorba de altă compoziție a cabinetului francez. Depindea foarte mult de capacitatea contracandidaților de a se folosi electoral de caz.

Vorbim despre o anchetă penală cu capete de acuzare privind favoritism, primire de favoritisme și tăinuire. Este urmărită acordarea unor contracte de către Business France fără apel pentru oferte pentru promovarea unor start-upuri franceze în domeniul tehnologiei la un salon desfășurat în Las Vegas. Business France se afla în subordinea Ministerului Economiei și Finanțelor, condus la acea vreme de Emmanuel Macron. Tot Macron a fost una dintre vedetele salonului, participând în urma unor demersuri ulterioare finanțate tot din bani publici.

Rămâne un subiect de urmărit, chiar dacă nu a fost reflectat în presă. Aparent, președintele Franței are imunitate la critici și articole negative încă de dinainte de a fi ales. Tot aparent, cazul arată corupție la cel mai înalt nivel în Franța, dar și faptul că domeniul publicitar și start-upuri high-tech nu sunt lipsite de fenomen.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *