Donald Trump nu e izolaționist, ci protecționist

Donald Trump nu e izolaționist, ci protecționist

Întrucât toți comentatorii și analiștii politici care ne spuneam acum jumătate de an cum va fi Hillary Clinton președinte și ce rău va pierde Donald Trump și-au expus opiniile despre cât de bine sau cât de rău va fi cu Trump, îmi revine sarcina să prezint câteva detalii ale politicii externe americane din următorii ani. Întâmplarea face că era aprilie 2015 și spuneam de atunci că Hillary Clinton nu va câștiga.

Am citit tot felul de articol de opinie în tot felul de medii, de la rețele sociale la publicații românești, europene, americane sau internaționale, am remarcat cum încearcă toată lumea să facă din inaugurarea președintelui Trump începutul sfârșitului lumii. Am văzut și proteste în toată lumea împotriva lui Trump fără să facă nimic de la inaugarare.

Revenind, încă din campanie Donald Trump a propus o politică care să pună accentul pe interesele Statelor Unite și pe securitatea națională a Statelor Unite, pe renegocierea unor acorduri comerciale care sunt în defavoarea intereselor economice ale Statelor Unite. Propune o abordare prin care să pună capăt aventurismului politic, accentuând rolul păstrării păcii și diplomației. Rămân însă câteva domenii în care va acționa pe plan internațional, lupta împotriva terorii și cooperarea în domeniul securității.

Ceea ce propune, de fapt, noua administrație este reînvigorarea a ceea ce s-a numit la 1823 Doctrina Monroe, un proiect propus de președintele de la acea vreme James Monroe și secretarul de stat John Quincy Adams.

Este înțeleasă ca o politică izolaționistă „America americanilor” prin care se încearca manifestarea unei opoziții față de implicarea vechilor puteri europene în ceea ce se întâmpla pe continentul european și o manifestare a neutralității față de pozițiile coloniilor de pe continentele americane ale puterilor europene, o poziție de consolidare a Statelor Unite în fața altor actori globali.

Cert este că avea două puncte cheie: non-intervenționismul și utilizarea diplomației multilaterale în rezolvarea problemelor. A fost o doctrină care a ținut mult timp, fiind compatibilă cu altele dezvoltate ulterior, dar despre care fostul secretar de stat John Kerry spunea că a ajuns la sfârșit. Nu chiar.

Viziunea lui Trump vine cu câteva elemente cheie:

  • protecționism economic, concentrându-se pe investițiile domestice și dezvoltarea economică a Statelor Unite. Este o mică schimbare de la ceea ce propuneau o serie de predecesori prin acțiuni care să vină în sprijinul întregii comunități internaționale;
  • non-intervenționism și non-interferență în afacerile interne ale altor state, fiind amintite câteva excepții;
  • utilizarea diplomației pentru rezolvarea problemelor, prin urmare vom vedea poziții mai puțin belicoase pe anumite subiecte;
  • păstrarea și consolidarea angajamentelor de securitate, însă cu participarea echitablă a tuturor beneficiarilor;
  • o politică comercială care pune accentul pe reglementările care sunt în favoarea Statelor Unite.
donald trump cartoon us flag
sursa imagine: Trump caricature/Shutterstock.com

Sunt acele excepții și deschiderea către afaceri internaționale care să pună prioritățile naționale ale Statelor Unite pe primul loc elemente izolaționiste? Nu. Statele Unite vor rămâne ancorate în politica globală și chiar vor schimba câteva direcții din acest moment.

Doar fac ceea ce este necesar pentru sprijinirea intereselor naționale. Este nevoie de un impuls pe plan intern, de îmbunătățirea infrastructurii, a condițiilor anumitor grupuri sociale care au fost în declin în ultimii ani, de sporire a rezilienței și a competitivității, de reducere a vulnerabilităților. Pentru asta, desigur, trebuie să protejeze mediul de afaceri, investitorii și să prioritizeze bunăstarea cetățenilor americani.

În final, aduc în discuție faptul că politicile protecționiste promovate nu sunt în discuție doar în Statele Unite, ci și în cadrul altor blocuri politico-economice regionale. Elefanții se mișcă mai încet, dar semnele sunt vizibile.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!