Discursurile candidatului Joe Biden după alegerile din SUA

Discursurile candidatului Joe Biden după alegerile din SUA

Este 7 noiembrie, patru zile după alegerile prezidențiale din Statele Unite. Merită amintite câteva discursuri ale lui Joe Biden, care încă nu și-a proclamat victoria, deși președintele în exercițiu, Donald Trump, a făcut acest lucru din prima seară. Datele îl dau învingător pe Biden, dar mesajul său este unul care încearcă să unifice o națiune dezbinată. „Let the process work out”, Să lăsăm procesul să funcționeze”, referindu-se la procesul electoral. De asemenea, merită amintit și mesajul că fiecare vot contează.

Este o abordare diferită față de mulți alți președinți. Pe datele actuale, putea să își anunțe victoria de trei zile, însă nu a făcut acest lucru. Contracandidatul său a mers, în schimb, într-o direcție în care încearcă să blocheze prin chichițe legale exercitarea dreptului la vot; a ieșit chiar de la tribuna prezidențială pentru prima dată în istoria democrației americane să spună direct minciuni, să lanseze teorii ale conspirației, să atace sistemul care garantează democrația în SUA. Pentru studenții științelor politice, alegerile din acest sunt un bun studiu de caz pe multe domenii. Recomand cu această ocazie primele trei discursuri prezidențiale ale lui Joe Biden, merită analizate.

Discursul din seara electorală

Discursul după prima zi de numărare a voturilor

Discursul după a doua zi de numărare a voturilor

Discursul despre situația curentă a competiției (după ziua a treia)

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *