Diplomația poloneză în acțiune

Diplomația poloneză în acțiune

În timp ce România era în vacanță, partenerii din nord se bucurau de două vești bune în urma eforturilor diplomatice. Veștile sunt bune atât pentru Polonia, cât și pentru Europa de Est, având în vedere subiectul acestora.

Polonia harta
sursa imagine: Poland/Shutterstock.com

Pe 1 iunie, ministrul polonez al Mediului a anunțat că Polonia va găzdui summitul COP24 în decembrie 2018 în orașul Katowice. Polonia va ajunge pentru a treia oară în centrul diplomației climatice, după ce a găzduit în 2008 această conferință la Poznan și în 2013 la Varșovia. Conferința părților este locul unde se adună reprezentanți ai statelor pentru a lua decizii cu privire la politica climatică în cadrul Convenției-cadru a Națiunilor Unite pentru schimbările climatice. Acum doi ani, la Paris, au fost luate o serie de decizii importante în ceea ce privește încercarea de limitare a încălzirii globale, culminând cu Acordul de la Paris, recent denunțat de președintele Statelor Unite. Ministrul polonez a anunțat deja care va fi tema cea mai posibilă: politica climatică ca instrument pentru dezvoltare sustenabilă.

Pe 2 iunie, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat alegerea a cinci membri neparmanenți ai Consiliului de Securitate, locul unde se iau (sau nu se iau) principalele decizii ce țin de menținerea păcii și a securității la nivel global. Polonia, Coasta de Fildeș, Kuweit, Peru și Guineea Ecuatorială au fost statele alese să înlocuiască pentru un mandat de doi ani de la 1 ianuarie 2018 Egiptul, Japonia, Senegalul, Ucraina și Uruguay-ul. Este bine de știut că, chiar dacă vorbim de un vot, locurile sunt distribuite geografic – de exemplu, locul Europei de Est este transmis de Ucraina Poloniei. România a fost de patru ori membru nepermanent în Consiliul de Securitate: 1962, 1976-1977, 1990-1991 și 2004-2005.

Să le urăm succes foștilor vecini polonezi în 2018, având în vedere că vor avea un cuvânt important de spus în privința politicilor globale privind schimbările climatice și securitate. Faptul că la începutul lui decembrie 2018 toată lumea va vorbi despre Polonia este un lucru bun pentru creșterea brandului de țară.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.