Din povestea cu avionul deturnat în Malta

Din povestea cu avionul deturnat în Malta

Un avion de pasageri care efectua o cursă internă în Libia, al Afriqiyah Airways, compania de stat fondată în 2001 în perioada pro-africanistă a lui Colonelului Ghaddafi, a fost deturnat în Malta de două persoane.

Avionul desfășura o cursă pe ruta Sabha – Tripoli, când atacatorii l-au deturnat și nu au vrut să aterizeze în Tripoli, ci în afara Libiei, în Malta.

Atacatorii au eliberat pasagerii și au cerut autorităților să trimită negociatori și să își asume respectarea revendicărilor acestora.

Care sunt aceste revendicări ar fi întrebarea logică?

Ei, bine, după ce au eliberat pasagerii s-au predat și au cerut azil politic.

Însă scopul nu pare să fi fost acesta, ci să obțină audiența la televiziunile naționale de știri și să propage mesajul politic. Și a reușit. Cei doi erau susținători ai partidului Al-Fateh Al-Jadid, un partid cu o rezonanță istorică, făcând referiri la momentul în care Ghaddafi a ajuns la putere în 1969 printr-o lovitură de stat. Mai mult, potrivit Reuters, amintește că cei doi tineri care au deturnat avionul au declarat că „au luat această măsură pentru a declara și promova noul lor partid”.

harta libia malta
sursa imagine: Daily Mail

Aparent întreaga lume îi cunoaște acum. Și au reușit să atragă atenția și în Libia asupra faptului că mai există loialiști ai fostului conducător, un conducător care a sfârșit destul de rău în Primăvara Arabă și care își pregătea fiul să îi preia mandatul.

Daily Mail relatează faptul că cei doi au cerut eliberarea celui mai cunoscut fiu al lui Ghaddafi, Saif al Islam, aflat în arest și condamnat la moarte în absență de o curte libiană în iulie 2015 într-un proces colectiv pentru foști oficiali pentru infracțiunile din timpul războiului civil.

Saif al Islam ar fi trebuit anchetat din nou în urma unei decizii a guvernului de unitate națională sprijinit de Națiunile Unite, însă situația sa este neclară acum. Una dintre probleme cu Siria este că puterea nu este deținută de o singură autoritate centrală. Generali ai armatei, lideri politici susținuți de comunitatea occidentală, facțiuni locale și grupări jihadiste se luptă pentru putere.

Saif al Islam era cunoscut ca lider politic în Libia în umbra Colonelului Ghaddafi, ocupându-se atât de relații externe, cât și de unele atribuții specifice prim-ministrului. Acesta a fost acuzat de Curtea Penală Internațională de crime împotriva umanității, însă respinge această acuzație.

La nivel internațional, a fost implicat în mai multe dosare importante. A studiat în Tripoli, Viena și obținuse un doctorat controversat la London School of Economics. Lucrarea sa este controversată în sensul în care nu se știe dacă a fost făcută de acesta, dacă a fost făcută de un grup de consultanță internațional sau dacă este plagiată. O comisie tehnică din cadrul universității londoneze a stabilit că titlul nu-i va fi revocat. Își făcuse și o imagine de filantrop, cu donații pentru un centru de cercetare de la universitatea londoneză și cu înființarea unei fundații care inițial a permis liberalizarea monitorizării Libiei de către organizații neguvernamentale internaționale și crearea unei societăți civile naționale, dar și orientarea către sprijinirea dezvoltării unor inițiative pentnru Africa sub-sahariană.

libia harta africa de nord
sursa imagine: Libia / Shutterstock.com

Acum putem să ne gândim cât de viabilă ar fi fost soluția cu Saif ca lider într-un guvern de tranziție. La momentul respectiv, varianta propusă de Saif arăta ca o soluție de compromis puțin acceptabilă. Acum, după cinci ani de haos și un nou stat eșuat pe hartă, pare o soluție mai viabilă.

E-mail-urile primite de Hillary Clinton cu privire la jocurile de putere din Libia din preajma Primăverii Arabe, dezvăluite de WikiLeaks, arată că era un conflict nu numai între soluțiile democratizării și vechea gardă a armatei și serviciilor, dar și între anumite facțiuni ale militarilor, precum și preferințe ale Colonelului Ghaddafi pentru un alt fiu, Mutassim, consilier pe securitate națională, fiu care făcea poze cu Hillary Clinton, restaurând întâlniri la nivel înalt între reprezentanți din Libia și Statele Unite. Mutassim a murit în Bătălia de a Sirte, unde a murit și tatăl său, în urma insuccesului în fața forțelor anti-Ghaddafi. De precizat că Mutassim era fanul militarizării și mai mult a Libiei, acesta fiind un subiect și în discuția avută în 2009 în Statele Unite ale Americii.

Fostul lider al Libiei a reușit să împace cu succes toate facțiunile, să creeze un echilibru care, după declinul său și, mai accentuat, după moartea sa, nu mai putut fi readus în discuție. Evident fiecare facțiune are propriile preferințe, însă cerința celor doi atacatori care au încercat să arunce în aer avionul care a ajuns în Malta cu privire la Saif al-Islam ne poate face să ne punem alte întrebări. Putem face chiar și niște exerciții de istorie contrafactuală. Și Saif avea în plan organizarea alegerilor de către un guvern de tranziție în Libia. Soluțiile militare susținute de Vest încă mențin dispute clare și par să fie departe de construcția unor instituții de bază funcționale.

Muammar Ghaddafi s-a născut în Sirte, în nordul Libiei, dar a avut suficiente experiențe și în Sabha, în Fezan. A reușit să își creeze o structură de putere care a ținut patru decenii și câteva bombardamente externe. Dar acum nu mai este, iar vidul a avut un impact mult mai nociv atât pentru Libia și nordul Africii, cât și pentru Europa. Cine vor fi cei care vor reuși din nou să refacă unitatea de facto a Libiei, care să recunoască caracteristicile Tripolitaniei, Fezzanului și Cirenaicei și a ale sub-entităților politice ale acestora?

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!