Dezbaterea anului 2016 pe plan european

Uniunea Europeană lucrează în favoarea muncitorilor români

Dezbaterea despre Uniunea Europeană în România, deși avem din ce în ce mai mulți absolvenți în studii europene și persoane care se bucură de avantajele UE, rămâne la un nivel scăzut, devenind din ce în ce mai slab calitativă. Este preferat circul din Senat sau din Camera Deputaților în locul măsurilor care afectează, în bine, cetățenii români. Astăzi, voi vorbi despre Pilonul Drepturilor Sociale, o inițiativă anunțată de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său despre starea Uniunii Europene și care face parte din programul de lucru al Comisiei Europene pentru anul curent. Vom avea o propunere finală în prima jumătate a anului 2017.

Știm că avem o piață economică comună, în care ne bucurăm de libera circulație a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalurilor, motiv pentru care dinamica forței de muncă este într-o continuă creștere, iar identitatea europeană comună își prezintă avantajele concrete. Pilonul Drepturilor Sociale aduce în atenția o piață a muncii paneuropeană. Pilonul drepturilor sociale va reprezintă, probabil, subiectul principal la nivel european anul aceste. Este o idee cu un potențial imens de creștere a unității europene și pentru a veni în sprijinul drepturilor muncitorilor.

steaguri Uniunea Europeana
sursa imagine: EU flags, Shutterstock.com

Ce este Pilonul Drepturilor Sociale?

Va fi un document de natură juridică care va stabili care sunt principiile și valorile principale la nivel european în privința drepturilor sociale. Comisia Europeană precizează că s-ar putea să fie un cadru monitorizare a șomajului, angajabilității și performanțelor sociale. Poate fi un instrument pentru propuneri de reformă a domeniului, actualizând ceea ce există acum la nivel european în acquisul comunitar.

Procesul de consultare în acest domeniu nu trebuie privit ca o inovație apărută din senin și care ne va afecta (iar forțele eurosceptice și eurocritice vor avea grijă să ne amintească de acest aspect), ci, mai degrabă, ca un necesar de continuitate. Uniunea Europeană este activă în domeniu cu inițiative ce țin de scăderea șomajului, de creștere a angajabilității, de promovare a tinerilor, de sprijinire a accesului la piața muncii. Totodată, trebuie privit ca un instrument dezvoltat în limitele Tratatului privind Uniunea Europeană și Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene, incluzând aici și principiul subsidiarității.

Consultare inițiată de Comisia Europeană

Comisia va iniția o serie de consultări. A făcut deja acest anunț, multă lume va fi întrebată. Urmărește să vadă care este situația actuală în privința acquisului social și care este situația drepturilor sociale. Încearcă să vadă care sunt trendurile, schimbările care se anunță și impactul acestora. Nu în ultimul rând, încearcă să obțină un feedback cu privire la această inițiativă în sine și la rolul ei în cadrul dimensiunii sociale a Uniunii Economice Monetare, precum și asupra modului în care statele care nu sunt parte a euro se pot implica sau nu.  În acest moment, consultarea este deschisă până pe 31 decembrie 2016.

echipa
sursa imagine: all hands together | Shutterstock>com

Arii acoperite de Pilonul Drepturilor Sociale

 

  • oportunități egale și acces la piața muncii;
  • condiții de lucru corecte;
  • protecție socială sustenabilă și adecvată și acces la servicii sociale de calitate.

În ce se traduc aceste trei arii? În subiecte ce țin de contractul dintre angajați și angajatori, în facilități pentru crearea de locuri de muncă, în influențe asupra sistemului de protecție a copilului, celui de sănătate și îngrijire, în sprijinul pentru angajabilitate, în procesul de învățare pe tot parcursul vieții…

Mari provocări și mari speranțe

A fost anunțată consultarea cu privire la forma și conținutul acestui document. În domeniul politicilor sociale, Uniunea Europeană are competențe completare, ceea ce înseamnă că inițiativa va fi privită cu mult scepticism de juriști și de suveraniști.

Mai mult, principiile pe care le propune vor ridica semne de opoziție din partea guvernelor naționale, iar presiunea parlamentelor naționale va fi foarte ridicată. Vorbim de un domeniu care are legătură cu sărăcia, discriminarea, inegalitatea socială, șomajul, marginalizarea, drepturile și obligațiile pentru diferiți actori.

Este un pas mare care trebuie văzut într-un context mai larg: zona euro, procesele de convergență pentru crearea Uniunii Economice și Monetare, tendințele demografice europene, șomaj și angajabilitate, mobilitatea intraeuropeană. România nu face parte din zona euro, dar nu poate pierde oportunitatea de a se alătura acestei inițiative, chiar dacă nu îi este destinată în special. Dublează eforturile care trebuie făcute la nivel național, dar, în același timp, poate fi un impuls necesar pentru îmbunătățirea condițiilor de trai. Pilonul Drepturilor Sociale nu va presupune doar o mai bună protecție a lucrătorilor români care muncesc acum peste graniță, la negru sau la salariul minim pe economie, ale căror drepturi sunt puse sub semnul întrebării, ci și condiții mai bune pentru lucrătorii din România și o serie de obligații pentru cei care sunt responsabili de aceste schimbări și reforme.

În 2016, Comisia va dezbate subiectul cu celelalte instituții europene, cu autoritățile naționale, cu societatea civilă, cu alți parteneri sociali, cu universitari, cu experți, cu cetățeni. Este un subiect de urmărit.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!