Dezbatere despre discurs instigator la ura și libertate religioasă

Dezbatere despre discurs instigator la ura și libertate religioasă

Spațiul Public European a găzduit miercuri o dezbatere organizată de Fundația Proiectul de Educație Civică și Dezvoltare Academică (ECDA), în parteneriat cu Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pe tema libertății de expresie și discursul instigator la ură în România și Europa în era post-#CharlieHebdo. Invitații dezbaterii au fost Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, Florin Buhuceanu, președinte executiv al Centrului Euroregional pentru Inițiative Publice și Gabriel Andreescu, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Încep prin a spune că mă așteptam ca dezbaterea să fie centrată mult mai mult pe tema discursului instigator la ură în raport cu libertatea de exprimare. Deși a fost atins și acest punct, subiectul principal a fost concurat, dacă pot spune așa, de dezbaterea dintre libertate de exprimare și libertatea religioasă. Desigur, cele două sunt strâns legată și, în contextul evenimentelor de la Charlie Hebdo, nu poți vorbi de unul dintre aceste aspecte fără a-l aminti, măcar puțin, pe celălalt.

libertate de exprimare si discurs instigator la ura
Captura a invitatilor din cadrul dezbaterii

Despre discursul instigator la ură

Atentatul de la Charlie Hebdo și continuările sale prin diferite alte încercări de a crea haos pe teritoriul european au avut un impact asupra discriminării. Cert este că populații și așa marginalizate, au suferit și vor suferi și mai mult. S-a vorbit mult în media și în dezbaterile din societate despre creșterea influenței și importanței pe care o au partidele și grupările extremiste. Ei, bine, acestea se bucură, după o pauză, de aceste motive de a ieși în evidență. Și nu este de bine.

Mi-a plăcut abordarea comparativă dintre state sau cum este perceput discursul instigator la ură în diferite state. A fost adus în discuție un caz de acum câțiva ani în care autoritățile nu au intervenit într-o dispută între două grupuri, considerând un exercițiu democratic ceva ce era departe de aceasta catalogare, fiind o dispută care în care fuseseră folosite simboluri naziste și acțiuni de intimidare. Practic, statul român s-a dovedit incapabil (nu de puține ori) în a dezvolta metode și procedee de acțiune în cazul instigării la ură și a discursului instigator la ură.

Libertatea de exprimare vs libertatea religioasă

Libertatea de exprimare și libertatea religioasă au apărut imediat în dezbaterea publică după atentatul de la Charlie Hebdo, de pe 7 ianuarie. Sunt religiile ideologizate politic și transformate astfel? Conțin scrierile sfinte din fiecare religie majoră pasaje care instigă la ură? Depinde de interpretare. Cristian Pîrvulescu a venit cu pasaje din două texte de acest tip care oferă răspunsuri afirmative acestor întrebări.

S-a mai discutat despre cum este folosită religia de politic, mai ales în spațiul creștin-ortodox, despre rolul preoților și imamilor în promovarea în radicalizare, despre cum marginalizarea conduce la radicalizare pe fondul unor interpretări ale acestor texte, despre opoziția, în unele cazuri, între non-discriminare și libertate religioasă, și, mai ales, despre rolul fundamental al educației în promovarea și înțelegerea valorii libertății.

Din acest punct de vedere, dezbaterea a adus în discuție câteva modele:

  • modelul american, în care libertatea de exprimare este mult mai largă;
  • modelul european, în care libertatea de exprimare este restricționată de alte straturi (siguranță națională, religie etc.).

Aceste modele au fost prezentate de prof. Gabriel Andreescu, care a adus în discuție și discriminarea prin exprimare. Ar fi mai multe de zis, dar cred că este suficient pentru un blog post.

Per ansamblu, a fost un eveniment util. Problema apare în două cazuri, din punctul meu de vedere: cum ducem astfel de dezbateri în mediul în care chiar există aceste probleme (majoritatea participanților au fost persoane cu destul de multe cunoștințe pe domeniu) și cum îi aducem la dezbatere pe cei care promovează, de exemplu, discursul instigator la ură. Aici sunt puncte sensibile.

Dezbaterea a avut loc în cadrul unui proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul proiectului Tinerii construiesc o Românie civică, fiind un proiect care își propune să promoveze drepturile omului prin informare și sensibilizare cu privire la homofobie, rasism, discurs instigator la ură și harțuire sexuală.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.