Despre securitatea cibernetică a aeroporturilor

Despre securitatea cibernetică a aeroporturilor

Agenția Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și Informațiilor a publicat pe 16 decembrie 2016 un studiu privind securizarea aeroporturilor inteligente, oferind decidenților din zona aeroportuară, personalului care se ocupă cu securizarea și autorităților naționale care lucrează în domeniu o serie de recomandări privind prevenirea atacurilor cibernetice.

Raportul oferă informații introductive în ceea ce privește securitatea cibernetică în aeroporturi, oferind studii de caz, informații despre posibile atacuri, actorii implicați și modul în care pot fi rezolvate. Sunt amintite, de exemplu, câteva recomandări pentru decidenții din aeroporturi (ofițerii-șefi pentru informații și securitatea informațiilor, directorii IT și de operațiuni).

Zurich Airport
sursa imagine: departure board / Shutterstock.com

Recomandări privind sporirea securității cibernetice și rezilienței aeroporturilor inteligente

  1. Prioritizarea securității cibernetice pentru asigurarea siguranței;
  2. Stabilirea unor aranjamente clare privind securitatea cibernetică aeroportuară și alocarea rolurilor și resurselor adecvate.
  3. Revizuirea politicilor și practicilor privind securitatea cibernetică bazate pe monitorizarea bunelor practici.
  4. Implementarea unor politici și procese privind managementul holistic, bazat pe rețele, al amenințărilor și riscurilor privind securitatea cibernetică.
  5. Promovarea și facilitarea dezvoltării de linii directoare, standarde, măsurători comune, schimburi de informații și conștientizare privind securitatea cibernetică pentru aeroporturi inteligente.
  6. Facilitarea dezvoltării schemelor de acreditare și a auditorilor terți privind securitatea cibernetică în aeroporturile inteligente.
  7. Colaboarea cu stakeholderii cheie în dezvoltarea standardelor specifice privind produsele și soluțiile de securitate cibernetică.
  8.  Colaborarea cu operatorii aeroportuari pentru dezvoltarea produselor și/sau soluțiilor la cerințele de securitate cibernetică ale acestora.

În concluzie, sunt câteva recomandări privind sporirea securității cibernetice, adresate atât decidenților aeroportuari, cât și profesioniștilor din domeniul realizării politicilor și reprezentanților industriali. De precizat că este un studiu și nimic altceva, reflectând viziunea autorilor în baza unei metodologii de cercetare descrise. Îl puteți descărca de pe site-ul ENISA de aici: Securing Smart Aiports.

 

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!