Despre referendumul pentru ridicarea imunității parlamentare

Da, un referendum pe tema ridicării imunității parlamentarilor propus de unul dintre candidații la alegerile prezidențiale este necesar. Imunitatea ca formă deprotecție într-un sistem democratic nu a fost creată ca o formă de opoziție la anchetele justiției, la fel cum egalitatea în fața legii este o caracteristică aflată la baza democrației moderne.

Lăsând la o parte lansarea temei în preajma alegerilor, precizez că, probabil, cetățenii vor fi de acord cu ridicarea imunității cu câteva excepții, chiar dacă nu va exista voință politică pentru a promova mesajul referendumului. Cetățenii români știu ce înseamnă imunitate și nu au o viziune prea bună despre Parlament.

O problemă care va apărea va fi refuzul unui anumit grup, majoritar acum, de a transpune rezultatul referendumului în realitate. Pentru mulți, este o problemă de supraviețuire publică și politică. Cazul unor parlamentari au acceptat ridicarea imunității, dar care, în Parlament, au primit vot negativ în această privință, indică gravitatea problemei.

Am fost martorii rezultatului care favoriza un parlament unicameral de 300 de membri în urma referendumului din 2009. Rezultatul după cinci ani: a trecut o serie de alegeri parlamentare și avem o structură mamut. Voința politică a lipsit, chiar dacă, matematic și politologic, aproximativ 300 de parlamentari raportați la populația României ar fi una dintre măsurile corecte. Ca o paranteză, personal nu sunt de acord cu ideea unui parlament unicameral în România, deoarece naște monștri și nereprezentare. Poate pe viitor, dar sistemul politic românesc este fragil.

 

Sursa: https://www.facebook.com/mcblidaru

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!