Despre liberalizarea pietei de gaze

sursa imagine: valve on the gas pipeline|Shutterstock.com

Despre liberalizarea pieţei de gaze

Marţi, pe 17 februarie, a avut loc prezentarea unui raport şi o dezbatere pe tema liberalizării pieţei de gaze, organizate de Expert Forum. Am mers mai mult din curiozitate, dat fiind că nu eram familiar cu tema şi, mai mult, de fiecare dată când întâlneam pe cineva şi ajungeam la subiectul acesta, în general, nu prea aveam argumente solide pentru prezentarea avantajelor liberalizării.

Structura consumului de gaze în ţară

Piaţa de gaze din România este parţial liberalizată, aproximativ 55%. Sunt peste 100 de furnizori, dar EON şi GDF domină piaţa. Desigur, este important de precizat faptul că cel mai mare procent în privinţa consumului aparţine consumatorilor industriali mari. Practic, structura consumului se împarte în:

  • consumatori casnici săraci (circa 80% din gospodării);
  • consumatori casnici cu venituri mari (circa 20% din gospodării);
  • consumatori non-casnici în curs de liberalizare (16 % din consum);
  • consumatori industriali mari liberalizaţi (60% din consum).

Atât timp cât există mecanisme de sprijin pentru consumatorii cei mai afectaţi de creşterea preţului gazelor naturale (care se va întâmpla!), procesul de liberalizare vine în sprijinul utilizatorilor casnici.

Mecanisme pentru soluţionarea problemelor cauzate de liberalizare

Raportul identifică mai multe probleme, prezente şi în discursul public, şi în informarea parţială a consumatorilor: monopolul, inechitatea, ajutorul de venit.

Este nevoie de comparatoare de preţuri şi servicii pentru o informare adecvată a consumatorilor, este nevoie de concurenţă reală între furnizori, de sprijin financiar prin ajutoare de venit pentru consumatorii casnici.

Păstrarea preţurilor la un nivel scăzut în mod artificial sprijină consumatorii mai înstăriţi; în schimb, o schemă de sprijin, de protecţie socială, pentru consumatorii vulnerabili poate rezolva problema inechităţii.

Calculele făcute de EFOR arată faptul că veniturile suplimentare din urma liberalizării ar putea fi convertite în subvenţii pentru utilizatorii mici. Ar fi acoperite subvenţiile necesare de creşterea preţurilor la consumatorii casnici din impozitul pe veniturile suplimentare în urma liberalizării.

Concluziile raportului lansat pe tema liberalizării pieţei de gaze în România

Concluziile raportului lansat indică faptul că amânarea liberalizării a fost în beneficiul marilor consumatori, ai consumatorilor non-casnici, ai celor industriali. Rămân câteva provocări necesare pentru o liberalizare corectă:

  • refacerea calendarului de liberalizare;
  • regândirea schemei liberalizării;
  • definirea cu adevărat a utilizatorilor vulnerabili.

Nu voi intra în discuţia referitoare la procentele legate de creşterea anuală a preţurilor fără a fi o povară. Situaţia gazelor naturale este provocatoare, ţinând cont de contextul naţional şi internaţional, apărând, totuşi, alternative, inclusiv pentru import.

Raportul Liberalizarea pieţei de gaze în România – mai multe oportunităţi decât riscuri este disponibil la adresa aceasta.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.