Despre conferinţa Future of Media

Joi, 5 decembrie, am fost prezent la conferinţa Future of Media, organizată de Evensys, un eveniment despre media, mobile and advertising. Evenimentul a avut ca parteneri principali Microsoft, Nokia şi Vodafone şi a avut loc la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

Idei şi informaţii amintite în timpul sesiunilor

Am fost prezent pe Twitter (puteţi urmări hashtagul #futureofmedia13) şi pe Facebook în timpul conferinţei, unde am postat diferite informaţii care mi s-au părut interesante, discutate sau amintite în panelurile la care am fost. Voi cita câteva dintre acestea pentru că merită diseminate:

 • “Este nevoie de multiple content şi multiple distribution”, este o afirmaţie făcută de Costi Mocanu (Voyo) în legătură cu conţinutul video.
 • Tot referitor la Voyo, are aproximativ 80-90 000 de abonaţi care plătesc lunar. De asemenea, Antena Play are în jur de 450 000 de abonaţi de la lansare. Am uitat cifra în cazul Voyo la acest aspect.
 • Ghiţă Ciobanul este mai popular ca Traian Băsescu pe Facebook. 50% din conturile FB din România au interacţionat cu pagina.
 • Şi în cazul conţinutului VoD (Video on Demand), consumatorul român preferă să aştepte grila, precum în formatul TV clasic.
 • Celelalte medii de comunicare pot fi aduse în online. Pe unele le vedem deja, altele se apropie din ce în ce mai mult.
 • D. Stanca: Noua generaţie digitală va considera ecranul TV o tabletă mai mare pusă pe perete.
 • În timp ce urmăresc filme, 60% dintre români socializează pe Facebook.
 • Seenow are peste 60 de canale TV în grilă. Din 2014, producţii Disney şi Warner Bros vor fi disponibile.
 • Seenow vine preinstalat pe terminalele Vodafone noi şi, totodată, pe cele ale unor producători româneşti.
 • În Suedia, aproape 65% din oameni ascultă muzica prin streaming. Clar asta va fi tendinţa şi în România. Din ce în ce mai multe persoane folosesc streamingul online.
 • Zonga are vreo 250 000 melodii româneşti, iar dacă le adăugăm şi pe celelalte, ajungem pe la 2 milioane. Totodată, pot exista nişte metode faine de a face advertising aşa.

pasi magici

 • Sunt trei paşi magici prin care să rezolvăm o problemă reală a oamenilor în mod cât mai natural folosind tehnologia pe care o avem deja. Mi-a plăcut foarte mult această prezentare susţinută de Alexandru Cernătescu (Infinit Solutions), în care am aflat şi că poţi pune bazele unui translator universal în două săptămâni cu ajutorul unui second-screen. Simt că voi trăi în Star Trek.

 • Jocurile pentru smartphone evoluează. Nu este o constatare de moment, ci una care arată că pot ţine pasul, poate chiar surclasa, variantele clasice în această luptă. Prezentarea Cold Alley te face să-ţi doreşti să-l fi jucat.
 • Am văzut cum favorizează aplicaţia PamPam second-screen-ul. Interesant. Aplicaţia recunoaşte fundalul sonor al clipului de la TV şi îţi deschide pe mobile o fereastră cu conţinut. Se poate testa pe reclama cu Ghiţă Ciobanul.

Un fel de concluzie

Mă bucur că am rămas cu o serie de informaţii de care să ţin cont în activitatea viitoare. Am participat numai la prima sesiune, a treia şi a patra şi pot spune că sunt câteva tendinţe legate de TV, media, advertising, conţinut video, multiscreen şi digital pe care să le urmăresc. Nu va fi o evoluţie bruscă, aşa cum s-a şi spus în concluziile primei părţi, aşa cum arată şi actualitatea. Îmi pare bine că utilizatorul român de conţinut video şi audio online se îndreaptă spre partea legală şi că sprijină lupta cu pirateria.

Mai puteţi găsi diferite informaţii despre conferinţă pe bloguri la adresele următoare:

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.