Despre conferința cu privire la ICID

Pe 4 mai, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, a avut loc un fel de lansare a Institutului pentru Cooperare Internațională și Devoltare (ICID), un demers academic care își propune să se axeze pe educația pentru dezvoltare și conștientizare în această direcție, politici pentru dezvoltare și relația dintre societatea civilă și partea guvernamentală pe această direcție.

Conferința „Anul European pentru Dezvoltare în România. Oportunități pentru studenți și mediul academic” s-a dezvoltat în două părți. Prima parte a fost o prezentare a Institutului pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (ICID), iar în a doua parte a avut loc un workshop pe scrierea și implementarea proiectelor pe dezvoltare.

Intervențiile au venit din mai multe direcții. Au fost din partea ICID, MAE, conducerii SNSPA și a DRIIE, UNDP, FOND și FPDL. În ceea ce privește workshopul, acesta a avut mai mulți invitați din mediul ONG și au venit cu idei și experiențe pe domeniu. Acesta a fost facilitat de Adriana Zaharia, coordonator Policy/Advocacy la FOND Romania, având ca invitați pe Ana Maria Seman de la Bankwatch Romania și pe Angela  Sima de la Fundația pentru Dezvoltarea Popoarelor.

Per ansamblu, conținutul a fost adecvat unei introduceri pe un domeniu destul de vast. Despre activitatea acestui institut, sper să aducă ceva nou (și aș vorbi și de valoarea adăugată)1 și să reușească să promoveze masterul de DICHA2. Nu sunt de acord cu faptul că domeniul dezvoltării este modelat de interese geopolitice, după cum citisem pe o pagină a ICID, însă există anumite probleme, despre care se pot scrie câteva sute de cărți și asupra cărora centrul își poate contura anumite opțiuni. Sunt curios care vor fi produsele intelectuale ale acestui centru. La fel ca în cazul multor organizații active pe domeniu, urmăresc cu interes activitatea.

  1. auzisem ceva de dorința de a dezvolta un proiect pe monitorizarea SDG-urilor, ceea ce este ceva ce deja a fost făcut de alte câteva think tank-uri și institute din Europa de Vest și din Statele Unite; chiar citisem un raport recent pe niște indicatori propuși, deci nu știu cât de utilă ar fi această abordare []
  2. este un program de masterat la SNSPA, în cadrul DRIIE – Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană, axat pe dezvoltare, cooperare internațională și ajutor umanitar []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.