Despre aer condiționat, despre aer, despre interior și exterior…

Îmi amintesc de ultimele dăți când am vizitat Bucureștiul, orașul care, cel mai probabil, îmi va deveni amic în următorii ani, în timpul studenției. Recunosc că nu îmi place orașul. Mi se pare prea kitchos, agitat fără rost, cu oameni puțin politicoși. Dintre toate orașele pe care le-am vizitat până acum, atât din țară, cât și din străinătate, este cel care mi-a lăsat gustul cel mai amar. Desigur, nu contestă nimeni că este cel mai dezvoltat oraș al României.

Este un oraș care are nevoie de aer, atât în exterior, cât și în interiorul clădirilor. Să zicem că, dacă pe planul interior situația se poate remedia apelând la montaj aer conditionat Bucuresti, pe exterior situația va rămâne în următoarele decenii cam aceeași: ziduri moderne lângă ziduri vechi, o alternanță năucitoare ce nu îți provoacă decât depresie gândindu-te la ce ar fi putut fi acest oraș. În mare parte, vina îi aparține lui Nicolae Ceaușescu și, într-o părticică, celor care i-au continuat treaba.

Secolul al XXI-lea, din fericire, îți oferă o serie de avantaje în privința aerului condiționat. Desigur, dacă la noi, în România, în ultimul deceniu al secolului trecut era un subiect destul de restrâns, acum este dezvoltată o întreagă mini-industrie pe acest domeniu. Și trebuie să recunoaștem și să fim conștienți de avantajele pe care ni le oferă. De exemplu, dacă sala în care am susținut examenul IELTS în luna mai, în București, nu ar fi avut montate aparate de aer condiționat, probabil obțineam un rezultat mult mai mic, fiind rezultatul stresului și, mai ales, datorită căldurii ce putea să se dezvolte în încăpere.

Da, aparatele de aer condiționat, indiferent de tipul acestora, ne fac viața mai bună și ne întrebăm cum putem rezolva și problema din exterior? Eu, unul, nu îi văd soluția. E drept că există soluții radicale, dar pe care nu trebuie să le acceptăm. Indiferent de indispozițiile pe care le avem, trebui avem acea balanță când luăm deciziile.

În pofida speculațiilor din jurul beneficiilor și dezavantajelor aerului condiționat, cert este că, în prezent, oamenii se simt bine în preajma lui și îi simt lipsa. Este esențial. În prezent, există o gamă extinsă de aparate de aer condiționat, pentru orice fel de încăpere. Producătorii se întrec în inovații în acest domeniu pentru a satisface cele mai înalte cerințe impuse de posibilii clienți.  Cât timp va continua acest drum? Ce va urma? Vom afla abia în timp, nu-i așa?

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!