Despre acordul comercial UE-Mercosur

Despre acordul comercial UE-Mercosur

După 20 de ani de negocieri, Uniunea Europeană și Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay) au ajuns la un acord comercial ce aduce un pas în plus spre deschiderea piețelor celor două blocuri. Este cel mai mare acord comercial încheiat de Uniunea Europeană până în prezent și cuprinde o piață de 780 de milioane de locuitori. Acest acord interregional va elimina anual echivalentul a aproximativ 4 miliarde de euro de taxe vamale. Acordul este complementar acordului politic și de cooperare agreat în termeni generali în 2018, ca parte a noului Acord de asociere între UE și Mercosur. 

Mercosur este a cincea cea mai mare economie a lumii, cu un PIB anual de 2,2 trilioane de euro și 260 de milioane de locuitori. Până acum, bunuri în valoare de 45 de miliarde de euro (2018) erau exportate din Uniunea Europeană către Mercosur. În privința serviciilor, exporturile s-au ridicat în 2017 la 23 de miliarde de euro. Regiunea latino-americană amintită este o piață pentru peste 60.000 de companii din Uniunea Europeană. Nivelul investițiilor UE în Mercosur în 2017 se ridica la 381 de miliarde de euro

Printre principalele caracteristici ale acestui acord comercial se află sprijinul pentru sectoarele industriale ale UE și pentru sectoarele agroalimentare. Astfel, sunt eliminate sau reduse o serie de piedici de natură tarifară pentru exporturile de automobile, piese de schimb pentru automobile, utilaje, produse chimice, produse farmaceutice, îmbrăcăminte și încălțăminte, țesături tricotate, ciocolată și dulciuri, vinuri, băuturi spirtoase, băuturi răcoritoare, produse lactate. 

Alte facilități menționate de Comisia Europeană ca făcând parte din acord includ, printre multe altele, măsuri precum:

  • garanții juridice împotriva contrafacerii a 357 de produse alimentare și băuturi europene având indicații geografice;
  • Simplificarea controalelor de frontieră, reducerea birocrației și limitarea utilizării taxelor de expert de către Mercosur;
  • IMM-urile vor avea o  nouă platformă online care va facilita accesul la informații relevante;
  • noi oportunități de afaceri în Mercosur pentru întreprinderile din UE care vând în baza unor contracte de achiziții publice și pentru furnizorii de servicii din sectorul tehnologiei informației, telecomunicațiilor și transporturilor;
  • Angajamentul ambelor părți pentru punerea în aplicare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice;
  • Standarde înalte în domenii precum siguranța alimentară, gestionarea sustenabilă și conservarea pădurilor, respectarea drepturilor muncitorilor și promovarea unui comportament responsabil în afaceri.

Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Mercosur va intra în vigoare după aprobarea de către statele membre ale UE și de către Parlamentul European.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *